Advertentie
digitaal / Nieuws

Nationale aanpak politie-ICT

Opnieuw laat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid niks heel van de politie-ICT. De raad van korpsbeheerders hoopt met een landelijke Chief Information Officer en een andere wijze van besluitvorming na zestien jaar het tij te keren.

09 september 2010

Een alarmerend rapport over de politie-ICT is een grabbelton vol argumenten voor pleitbezorgers van een nationale politie. Niet alleen komt samenwerking tussen de regionale politiekorpsen buitengewoon moeizaam van de grond (al hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie daarover in juni 2007 met de korpsbeheerders harde afspraken gemaakt), ook laat het korpsmanagement soms intern weten weinig in het nakomen van die afspraken te zien.

Misdaad stoort zich niet aan regiogrenzen; het delen van opsporingsinformatie is dus cruciaal. Maar rechercheurs stoppen hun gegevens liever in schaduwsystemen dan in de landelijke Basisvoorziening Opsporing, die op haar beurt wel wat aan gebruiksvriendelijkheid te wensen overlaat.

Onvoldragen ICT-systemen en obstructie zijn nog maar twee factoren die ertoe hebben geleid dat ‘een betrouwbare en adequate informatievoorziening niet kan worden gegarandeerd’.

 

Ontluisterend

Het citaat is een van vele ontluisterende bevindingen van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, die is nagegaan hoe het met de uitvoering van de samenwerkingsafspraken staat. De Inspectie OOV, die dat in 2008 ook had gedaan en toen eveneens veel onvolkomenheden had gesignaleerd, kwam in juli met haar rapport.

Het noemt het onderbrengen van de regiokorpsen in één centraal aangestuurde politieorganisatie niet, maar dat kwam wel op tafel bij VVD, CDA en PVV in hun poging een kabinet-Rutte tot stand te brengen. Eerder kwam ook een ambtelijke bezuinigingswerkgroep met die optie; het zou jaarlijks zo’n 200 miljoen euro schelen.

Deze zomer bepleitte topman Harm Brouwer van het Openbaar Ministerie eveneens een nationale politie. Burgemeesters (van wie er 25 zitting hebben in het Korpsbeheerdersberaad’) zijn overigens tegen.

Het opheffen van de regionaal versnipperde aansturing kan wellicht enige vaart brengen in het tot stand brengen van één uniforme en gestandaardiseerde politiële informatiehuishouding, nu die na zestien jaar nog altijd niet is gerealiseerd.

In 1994 werden 150 gemeentelijke politiekorpsen en het Korps Rijkspolitie gereorganiseerd tot 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Sindsdien zijn tal van organisaties en stuur-, werk- en klankbordgroepen opgetuigd voor het op orde krijgen van ‘het meest elementaire productiemiddel: informatie’, zoals de Inspectie OOV het omschrijft. Wat dat heeft opgeleverd, laat haar rapport (het zoveelste in een rij kritische onderzoeken) pregnant zien.

 

Weerstand

De Basisvoorziening Opsporing (BVO) is een van de landelijke systemen die politiekorpsen een adequate informatiepositie moet verschaffen. Maar medewerkers hebben moeite hun informatie te delen en hun bazen verzuimen veelal hen tot de orde te roepen.

Ook veel weerstand ontmoet de Basisvoorziening Handhaving (BVH), die alle politiële kernprocessen moet ondersteunen. Aangezien de ICT-aanpak uitgaat van standaardisatie van bestaande systemen om pas daarna te moderniseren en innoveren, betekent BVH voor veel medewerkers een verslechtering.

Ze voelen zich miskend en niet betrokken, klagen over gebrekkige gebruiksvriendelijkheid (het ontbreken van een koppeling met BVO vraagt om het dubbel invoeren van gegevens) en vertonen ‘omzeil- en vermijdingsgedrag’, aldus de Inspectie OOV, die vaststelt: ‘BVH ondersteunt doorgaans niet het werk van de uitvoerende medewerkers’. BlueView is een applicatie om in BVH en BVO te zoeken. ‘Tragiek is evenwel dat de informatie in BlueView verre van compleet is omdat een aanzienlijk deel van de informatie die BVH en BVO zou moeten bevatten, er niet inzit. Daardoor kunnen politiemensen niet vertrouwen op de informatie die zij beschikbaar krijgen.’

Het Korpsbeheerdersberaad heeft in een reactie (‘De vrijblijvendheid voorbij’) aangekondigd dat er landelijk één Chief Information Officer (CIO) komt met mandaat van de korpsen en dat het beraad ‘doorzettingsmacht naar de korpsen’ creëert door besluitvorming bij meerderheid van stemmen. Minister Hirsch Ballin (Justitie, Binnenlandse Zaken) betwijfelt echter met de Inspectie OOV of dat binnen het huidige politiebestel kan. Hij spreekt van ‘dit mogelijk zeer ingrijpende vraagstuk’ en legt de kwestie op het bordje van het volgende kabinet.

 

Peter Mom

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
@Bart : ik begrijp je verzuchting, maar je geeft wel blijk geen benul te hebben van de taakstelling van politie binnen de rechtsstaat, noch van de rol van burgemeesters daarbinnen.

Als wij als politie daar beter zicht op zouden en hebben en daarvan ook gebruik zouden maken, zou het een stuk eenvoudiger worden de politieke omgeving te managen.

Troost je, in het bedrijfsleven is het net zo erg.
Het is eenvoudigweg de kloof tussen 'business' en 'IT'.
Frank Landon
AIVD zwijgt over onveilige Red Hat applicaties van de Nederlandse politie. VTSPN
bart
Heel goed dat er eens aandacht is voor de gruwelijke informatiesystemen bij de politie.
Ik ben het grotendeels met het rapport eens, behalve met de constatering dat politiemensen geen informatie zouden willen delen. Dat is mi echt niet de reden waarom ze geen gegevens in het BVO zetten. Het is vooral dat alles dubbel moet worden ingevoerd en dat de zoekfunctie in BVO zo weinig oplevert, omdat politiemensen alleen kunnen inkijken in het onderzoek waarvoor ze een password hebben. De info uit andere onderzoeken moet via een informatieafdeling worden opgevraagd, die als enige via blueview mag zoeken (een soort google). De info die zij aanleveren, is echter helaas niet altijd even overzichtelijk, bruikbaar, nodig, en compleet. Kortom, erg inefficient dus.
Op de werkvloer is al vaak geopperd om meer mensen de beschikking te laten krijgen over het zoeksysteem blueview, maar vanweg 'eigen eilandjes in stand houden' en zogenoemde 'privacybescherming' mogen maar een paar mensen in dat zoeksysteem. Dit is erg inefficient en ook een kul argument, daar politiemensen via de informatiedesk toch allerlei privacygevoelige informatie krijgen. Sterker nog, burgers geven hen de hele dag door allerlei privcaygevoelige informatie. Dat hoort nu eenmaal bij het werk.
Het is veel handiger om - in plaats van het hele blueviewsysteem te blokkeren - enkel 'stops' in het blueviewsysteem in te bouwen. Zodat de meeste informatie opgezocht kan worden met uitzondering van enkel type zaken (zoals zaken met vip-figuren, erg zware criminelen in embargoonderzoeken, etc).
Maar nee hoor, de 'eilanden-cultuur' van de politie wordt helaas liever in stand gehouden.

Oh, en kan iemand in de landelijke politiek aub eens de macht van al die honderden burgemeesters doorbreken. Het is echt onwerkbaar en onzinnig dat er zoveel stuurlui aan de wal staan.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@bart de boer. Enkel 'stops' inbouwen in het blueviewsysteem, dan weet ik al hoe het gaat. Oeps, per ongeluk vergeten een stop in te bouwen, privacygevoelige info op straat bij honderdduizend politiemensen. Hoezo hoeft alleen de privacy van VIPs en zware criminelen beschermd te worden. Hebben gewone mensen geen recht meer op privacy?
ORT / N
Als de NL politie of overheid het niet eens is met de opmerkingen van het ORT inzake de aanschaf van de Red Hat applicaties waar de NSA ( Amerikaanse inlichtingedienst) aan heeft samengwerkt kan ze reageren naar het ORT toe. Het is duidelijk dat de VTSPN de ICT van de NL politie hiermee in een gevaars zone heeft gedreven. Omdat inmiddels alle VTSPN personeel in NL het interne zwijgen hebben opgelegd gekregen, is het duidelijk dat er iets mis is. Er is niets verkeerds aan om de NL politie en overheid te waarschuwen dat de Red Hat applicaties voor de NL politie onveilig zijn. De methodiek van de NL politie en overheid om de ICT problematiek in NL te aanvechten is niet meer dan een bosbrand blussen met een plantesproeier. Afzender: ORT. Online Respons Team Tel: 06-31504055
Advertentie