Advertentie
digitaal / Nieuws

Menterwolde twijfelt aan Oost-Groningen Digitaal

Het ICT-samenwerkingsverband Oost-Groningen Digitaal moet het misschien zonder Menterwolde stellen. Maar de rest gaat voortvarend verder, stelt de voorzitter.

14 februari 2013

Oost-Groningen Digitaal, het ICT-samenwerkingsverband van Bellingwedde, Menterwolde, Veendam, Pekela en de fusiegemeente Oldambt, moet het misschien zonder Menterwolde stellen. Maar de rest gaat voortvarend verder, stelt de voorzitter.


Financieel onderzoek
In Menterwolde heeft de gemeentelijke rekenkamercommissie financieel onderzoek gedaan naar Oost-Groningen Digitaal (OGD); resultaten moeten nog worden bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er door de gemeente ook gekeken naar de kwaliteit van de dienstverlening en de mogelijkheid samen te werken met twee andere buurgemeenten. In het Streekblad stelt fractievoorzitter Patricia Boerma van de PvdA dat de OGD 'maar niet van de grond komt. Er is in de begroting veel geld vrijgemaakt voor de OGD, maar eigenlijk is onduidelijk waar het geld precies aan wordt besteed.'

Twijfels weg
In Bellingwedde zijn er al eerder twijfels gerezen en bleek uit een onderzoek in 2011 onder andere dat de in 2008 gestarte samenwerking niet goed verliep en het opdrachtgeverschap beter moest. Maar Jannes Buiter, wethouder van de gemeente Bellingwedde en voorzitter van Oost Groningen Digitaal, ziet geen reden meer om bezorgd te zijn. "Ik ben juist zeer positief." OGD is onderdeel van het bredere samenwerkingsverband Streekraad Oost Groningen, waarin de vijf gemeenten deelnemen. Maar die staat op de nominatie opgeheven te worden, "dus OGD moet een zelfstandige status krijgen, bijvoorbeeld een gemeenschappelijke regeling. Dat traject is ingegaan"

Steviger aanpak werkt
Daarnaast zijn de OGD-gemeenten binnen OGD bezig met een totale vernieuwingsslag. "Er is gekozen voor een gemeenschappelijk serverpark dat dubbel is uitgevoerd voor de bedrijfszekerheid. En ook is gekozen voor het gezamenlijk aanbesteden van software, waarbij de keus is gevallen op Centric. Gemeenten gaan gaandeweg over naar die nieuwe software; Oldambt, de grootste gemeente, is bijna over. Daar verdwijnen de grote problemen die ze hadden als sneeuw voor de zon."

Gezamenlijke keus
Buiter stelt dat dit een gezamenlijke keuze is, ondanks de eerdere twijfels die in 2010 en 2011 zijn geuit over de samenwerking. Hij is op de hoogte van de zorgen in Menterwolde, maar benadrukt dar ook daar vorig jaar juni voor de nieuwe aanpak is gekozen. Hij zegt de discussies over lasten en baten van een ICT-samenwerkingsverband te begrijpen, maar gerekend naar kosten per werkplek gaat in ieder geval Bellingwedde er niet op achteruit, terwijl het zo veel beter geregeld is. "Met investeringen die wel fors zijn, zijn we binnen budget gebleven." Emoties laaien wel op, maar dat komt vooral door de geplande overgang naar één organisatie. "De OGD-mensen hebben nu vier verschillende werkgevers en dat moet er één worden. Dat vergt een heel traject van overleg over arbeidsvoorwaarden."

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flip Zolderman
Ah, kunnen we hier ook een vervolgartikel verwachten over niet al te lange tijd? Ik zie zich hier al het zoveelste ict-drama ontvouwen...
Harold Bijmolt / freelance informatiemanager
zie hier het vervolg:

https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws …
Advertentie