Advertentie
digitaal / Nieuws

'Losse stoeptegel' hoeft niet meer per e-mail

De website Verbeterdebuurt.nl, waarop burgers meldingen kunnen doen over de openbare ruimte in hun omgeving, heeft een koppeling ontwikkeld met de software van GovUnited, waarmee een aantal gemeenten werken.

30 december 2010

Meldingen
Via Verbeterdebuurt kunnen burgers in zo'n 300 gemeenten op een digitale kaart aangeven waar zijn problemen zien met bijvoorbeeld straatmeubilair, gebreken aan de weg of zwerfvuil, de zogeheten melding openbare ruimte (MOR). Ook ideeën kunnen ze daar melden. Zo is ook te zien of en waar andere mensen problemen al hebben gemeld. 


Achterkant

Het nadeel aan deze centrale opzet van het MOR-proces is dat het aan de 'achterkant' op de traditionele wijze verloopt: Verbeterdebuurt genereert een mailtje naar de betreffende gemeente, alwaar het bericht niet altijd op de juiste plek terechtkomt. Omdat steeds meer gemeenten een zogeheten 'zaaksysteem' implementeren waarmee kwesties op een gedigitaliseerde manier worden afgehandeld en niet langer 'bij iemand op het bureau' kunnen blijven liggen, zou het rechtstreeks en automatisch kunnen importeren van de MOR-meldingen in dat zaaksysteem de afhandeling veel efficiënter maken. De gemeente Dordrecht is daarom al met een eigen iPhone-applicatie gekomen. 


StUF

GovUnited, een programma van ICTU (BZK en EZ), heeft nu een standaardkoppeling geregeld voor het aansluiten van Verbeterdebuurt op zijn zaaksysteem, dat inmiddels in dertien gemeenten draait. Voor de koppeling is gebruikt gemaakt van de berichtenstandaard StUF-ZKN 3.10, een standaard voor het elektronisch uitwisselen van berichten tussen overheden. GovUnited verwacht op deze manier de burgerparticipatie te verbeteren. Ook zou geld kunnen worden bespaard door een afname van het aantal dubbele meldingen en betere locatiebepaling.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

outdated
In het buitenland (VS) zijn er apps voor smartphones waarmee burgers direct (inclusief GPS locatie) en eventueel met foto het euvel kunnen melden bij de gemeente. Veel handiger.
Nico / Allround Medewerker toezicht & handhaving bwt
In Nederland is ook al een app voor smartphones. Is gemaakt door yucat en heet' buiten beter'. Volgens mij is dat eenvoudiger dan dat je naar een website moet gaan! Volgens mij kan die wel iets meer gepromoot worden.
Stijn van Balen
Heren bedankt voor de goede suggesties: Verbeterdebuurt is ook bruikbaar op smartphones en daarvoor hoef je niet naar de website.

Dit artikel gaat over de backoffice intergratie, waarmee je alle platformen die Verbeterdebuurt aanbiedt naadloos kan aansluiten op bestaande systemen binnen de gemeente.
huisman / gemeente
Misschien een optie om bij het gebruik van afkortingen eens te kijken of deze al bestaan. Als je bij een gemeente onder mor verschillende zaken kunt vinden wordt het er niet makkelijker op.
joke
ter informatie
Ron Bloksma / Geo ICT adviseur
Sinds 1 januari 2009 moeten overheden de Basisregistratie Topografie (BRT ook wel bekend als TOP10) gebruiken als referentie. Het gebruik van Google Maps is dan ook in strijd met het verplicht gebruik van de basisregistraties. Maar blijkbaar is ook GovUnited dat vergeten...
Ria / webcoördinator
De app Buiten Beter werkt heel goed. Ook als je gemeente niet is aangesloten, komen de meldingen per e-mail binnen. Je kunt ook een foto van de meesturen. Er worden nu al veel meldingen gedaan met smartphones en dat wordt zeker steeds meer. Dit is een geweldige APP. Hierop zou verdergegaan moeten worden. 2 systemen naast elkaar werkt verwarrend voor gebruikers.
Advertentie