Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuwe software gemeenten pakt goedkoper uit

De ICT-kosten per ambtenaar zijn in 2011 met 1,75% gedaald. Door meer software te huren en in mindere mate te betalen voor de aankoop, nemen kapitaallasten af.

12 december 2011

Per gemeenteambtenaar wordt gemiddeld 7213 euro aan ICT uitgegeven, iets minder dan vorig jaar. Nieuwe software voor betere dienstverlening werpt zijn vruchten af.

Daling

Dat blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten 2011 van M&I/Partners, die constateert dat softwarekosten nog 27,3 procent uitmaken van de totale ICT-kosten bij gemeenten. In 2010 was dat nog 30 procent. De totale ICT-kosten van 7213 euro per medewerker van de gemeente zijn in 2011 met 1,75 procent gedaald.

Midoffice

M&I ziet de softwareuitgaven verschuiven van het 'backoffice primair proces' naar andere deelgebieden zoals frontoffice, midoffice en backoffice-bedrijfsvoering. In gewone termen: de invoering van nieuwe software zoals zaaksystemen en systemen voor documentbeheer, die de e-dienstverlening, het 'zaakgericht werken' en de processen van klantcontactcentra faciliteert, pakt goedkoper uit en zorgt daarmee voor een daling van de gemiddelde softwarekosten met 7 procent.

Huur

"We zien dat de midoffice de backoffice overneemt", zegt Wilfred van der Schaaf van M&I/Partners. De kosten bestaan ook steeds vaker uit huurkosten in plaats van de eenmalige aankoopkosten van software. "Dit resulteert in een toename van de exploitatiekosten een een vermindering van de kapitaallasten", aldus Van der Schaaf.  

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark / Beleidsmedewerker
De implementatie van de BAG, WION en IMRO is geweest. De BGT invoering staat nog voor de deur. De uitgaven zullen inderdaad iets lager zijn geweest het afgelopen jaar.
Arno Hardonk
Wat een volstrekt onzinnige conclusie dat er per gemeenteambtenaar gemiddeld 7213 euro aan ICT wordt uitgegeven. Volgens mij is een benchmark niet bedoeld om dit soort conclusies te trekken.
bill / CEO
Bij dit soort voordeeltjes wordt vaak een groot deel van de kosten elders onder gebracht, waardoor het naar buiten wel goedkoper lijkt maar het in werkelijkheid niet is. Schone schijn.
Advertentie