IT-branche bezorgd om plannen EC
Nieuwe regels aanbesteden maken aanschaf IT duurder. De Europese Commissie overweegt om de ondergrens voor de plicht tot aanbesteden te verlagen tot 20 procent van de huidige drempel.
Nieuwe regels aanbesteden maken aanschaf IT duurder.
De Europese Commissie overweegt om de ondergrens voor de plicht tot aanbesteden te verlagen tot 20 procent van de huidige drempel.
Voor de aanschaf van ICT-producten komt dat neer op een aanbestedingsregime bij opdrachten vanaf 27.400 euro (centrale overheid) en 42.200 euro (decentrale overheid). Dat blijkt uit het concept van een ‘interpretatieve mededeling’ over aanbesteden onder de drempel, dat circuleert in Brussel.
Deze 20 procentsdrempel stuit op zware kritiek van verschillende Europese lidstaten. In Nederland inventariseert inmiddels een werkgroep vanuit het bedrijfsleven, branchevereniging ICT-Office en Economische Zaken wat de eventuele uitvoeringsgevolgen van de maatregel kunnen zijn.
De EC komt met de maatregel naar aanleiding van een aantal uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Daaruit kan worden opgemaakt dat de beginselen van transparantie en non-discriminatie ook van toepassing moeten zijn op op-drachten die nu buiten de werking van de aanbestedingsrichtlijn vallen, omdat ze onder de daarin opgenomen normbedragen blijven.
Peter van Schelven, jurist van ICT-Office, noemt de gekozen grens van 20 procent ‘volstrekt arbitrair’. “Het is dubieus dat er nu zo’n maatregel in het vooruitzicht wordt gesteld, omdat er op dit moment nog een zaak bij het Hof loopt, waarin uitgebreid op het aanbesteden onder de drempel wordt ingegaan. De handelwijze van de EC is dus prematuur. Bovendien zijn die overige uitspraken – waarop men zich nu beroept – niet bikkelhard, maar de Commissie dendert maar door.”
Volgens Van Schelven, daarin ook gesteund door VNO/NCW, zullen de kosten die door overheid en bedrijfsleven moeten worden gemaakt voor bijvoorbeeld de aanschaf van ICT met een aanschafwaarde van 28.000 euro ‘volstrekt buitenproportioneel’ zijn als een en ander via een openbare aanbesteding met de gebruikelijke rompslomp en papierwinkel moet worden gedaan. De administratieve lasten nemen dan sterk toe met prijsverhogingen als gevolg.
Volgens ICT-Office en VNO/NCW moet bij kleine opdrachten ruimte blijven voor ondershandse transacties en heeft men geen behoefte aan het ‘volledig dichtregelen’ van de ruimte onder de nu bestaande Europese drempelbedragen.
De ICT koepelorganisatie stelt zich ook op het standpunt dat de doelstelling van de bestaande Europese Richtlijn vooral is om de grensoverschrijdende handel te bevorderen en dat daar bij hele kleine opdrachten in de praktijk nauwelijks sprake van is. Van Schelven: “Grieken, Duitsers of Fransen gaan zich echt niet melden voor dit soort kleine opdrachtjes op de Nederlandse markt.” (Bas Linders)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.