iPads verstrekken wordt niet lastiger
De uitspraak van de Hoge Raad dat iPads als computers aan te merken zijn, heeft voor nieuwe verstrekkingen weinig consequenties. Zolang de apparaten maar echt nodig zijn voor het werk.
De uitspraak van de Hoge Raad dat iPads als computers aan te merken zijn en dus niet ruimhartig belastingvrij uitgedeeld konden worden door werkgevers, heeft voor nieuwe verstrekkingen weinig consequenties. Zolang de apparaten maar echt nodig zijn voor het werk.
Communicatiemiddel of niet
Menige gemeente en provincie heeft aan raadsleden, wethouders en andere medewerkers een iPad verstrekt. Een uitspraak van de rechter in 2012 over de verstrekking van iPads door RTL maakte duidelijk dat dat niet zonder fiscale gevolgen kan. Er diende door RTL ruim drie ton aan naheffing betaald te worden, omdat de iPads niet als communicatiemiddel waren te beschouwen, ook al beschikten ze over een 3G-verbinding. Het criterium dat de apparaten voor minimaal slechts 10 procent zakelijk gebruikt dienden te worden, ging daarmee niet op. In hoger beroep kreeg RTL in 2014 wel gelijk omdat de iPad toch meer een communicatiemiddel zou zijn. Nadat de staatssecretaris van Financiën daartegen in beroep ging, heeft de Hoge Raad nu in cassatie bepaald dat een iPad toch echt een computer is. RTL moet alsnog betalen.
Flevoland
Voor de Provincie Flevoland is het een tegenvaller, want die hoopte nog 45.000 euro terug te krijgen van de Belastingdienst vanwege een naheffing over 70 iPads die in 2011 aan statenleden, fractie-assistenten en burgerleden waren verstrekt. De provincie gaat het er nu bij laten, zegt een woordvoerster tegen Omroep Flevoland. De iPads die na de laatste verkiezingen zijn verstrekt, leveren ook geen problemen op, omdat die vallen onder de nieuwe (en inmiddels verplichte) werkkostenregeling. ‘Daarbij kunnen statenleden kiezen voor een fictief werknemerschap, en dan hanteren we het zogeheten noodzakelijkheidscriterium. Dat wil zeggen dat je in dit geval de iPad nodig hebt om je werk goed te kunnen doen.’ Aannemelijk, want de griffie is geheel overgestapt op digitaal werken. Wel is de maximale ruimte die werkgevers hebben voor verstrekkingen die onder de werkkkostenregeling vallen nu 1,2 procent van de loonsom. Daarboven geldt een fors tarief.
Regeling aangepast
Statenlid Remco Bosma heeft zich eerder hardgemaakt voor flexibiliteit door de Belastingdienst als het om tablets gaat. Zijn frustratie betrof vooral de manier waarop de Belastingdienst bij volksvertegenwoordigers omging met de berekening van het tarief. Omdat Statenlid zijn een nevenfunctie is, zou voor elk Statenlid een andere heffing gelden, afhankelijk van zijn hoofdinkomen. Om rompslomp te voorkomen koos de provincie maar voor een standaardtarief van 108 procent. Bosma: ‘Dat paste niet bij een overheid die efficiënt werken propageert. Maar die regeling is met ingang van 2015 aangepast. We hebben gekregen wat we wilden.’ Het noodzakelijkheidscriterium is volgens hem al snel van toepassing op Statenleden en raadsleden. ‘Ik doe alles op de iPad.’
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Omdat digitaal verwerken wordt verheerlijkt moet het op zo vriendelijk mogelijk manier ontsloten worden heeft voor een statenlid een tablet nodig. Of het noodzakelijk is weet ik niet. Maar het is wel hip.