Advertentie
digitaal / Column

Invasion of the tablets

Voor fans van ICT-nieuws begint het jaar goed. Begin januari wordt altijd de Consumer Electronics Show in Las Vegas georganiseerd. Dat is een krankzinnig groot evenement, waar alle grote en kleine fabrikanten hun nieuwe spullen uitstallen.

31 januari 2011

Expositiehal na expositiehal, duizenden nieuwe innovaties op het gebied van consumenten-
electronica, allemaal gadgets. Het lijkt me echt gruwelijk om de CES bij te wonen. Tienduizenden mensen in overvolle hallen, en dan ook nog in Las Vegas - dat is echt geen pretje. Ik volg het nieuws liever van achter m’n computer, en dat gaat prima. Een weblog als Engadget loopt met een team van zo’n vijf mensen een hele week rond op de CES. In die week posten ze honderden korte berichten. Dus ik mis vanuit Nederland helemaal niks.

 

Miezerweer

De timing van CES is perfect. Gemiddeld genomen is het in januari ontzettend miezerweer. Koud, regen, grauwe luchten. En al die berichten, al die innovaties daar, dat zijn voor mij allemaal kleine zonnestraaltjes. Al die mensen die werken aan vernieuwing, het blijft me boeien. Ook al zit er ontzettend veel meuk tussen. Innoveren heeft wel iets van een schot hagel: er zijn veel missers nodig voor een hit.

De grote hit van CES dit jaar was de tabletcomputer. Niet vijf, niet tien, nee, echt tientallen bedrijven lieten een concurrent zien van de iPad, die vrijwel allemaal op Android draaien. Later dit jaar zullen we ook tablets zien van HP met Palm als operating system. Microsoft hobbelt zoals zo vaak achter de trend aan. Misschien lukt het ze om voor het eind van 2011 software uit te brengen die geschikt is voor tabletcomputers.

 

Grote spelers

Het proces verloopt precies volgens de innovatieboekjes. De eerste tabletcomputer was de GridPad uit 1989. Het duurde tot 2010 voordat Apple er met de iPad in slaagde om de puzzel van een tablet goed op te lossen. We noemen dat het dominante design. Als dat dominante design eenmaal is gevonden, schiet de verkoop omhoog. Vervolgens proberen allerlei bedrijven een graantje mee te pikken van die nieuwe markt. Vandaar die tientallen tabletcomputers. Het gros van die wannabees gaat failliet of wordt overgenomen. Zo kristalliseert de markt in een jaar of vijf uit in een paar grote spelers.

De vraag is wat de tabletcomputer gaat betekenen voor de publieke sector. Daar kunnen we ons zo langzamerhand wel een redelijk beeld over vormen. De iPad leest nog niet echt lekker, maar op de Kindle van Amazon gaat dat al prima. Tablets zullen de komende jaren dus erg geschikt worden voor leeswerk. Waar grote papierstromen zijn, zullen we de komende jaren tablets zien opkomen. Denk bijvoorbeeld aan het lesmateriaal in het onderwijs, patiënteninformatie in ziekenhuizen, besluitvormings-
processen in de Tweede Kamer, adviescommissies, de besluitvormingsprocessen op departementen. Het is geen rare gedachte dat de weekendtassen en weekendmappen op niet al te lange termijn vervangen worden door een iPad-achtig apparaat.

 

Ziekenhuisbed

Tablets zijn ook erg handig om informatie real time tot je te nemen als je op pad bent. Aan het ziekenhuisbed, in de vuilniswagen, in de politieauto, de ambulance en de brandweerauto gaan we van papier naar digitaal papier. Dat wordt helemaal een feest met applicaties als
Verbeterdebuurt.nl, waar burgers problemen kunnen melden in de openbare ruimte. Een mobiel team van de afdeling Stedelijk Beheer kan met een iPad in de wagen ook de laatste meldingen opnemen in de route.

Misschien denk je: dat wordt veel te duur, al die tablets. Op dit moment is dat zo, maar dat duurt niet lang. Binnen een paar jaar krijg je een Kindle gratis bij tien boeken, net zoals je nu een gratis dvd-speler krijgt bij de aanschaf van tien dvd’s. Een groter probleem is de weerstand die te verwachten is van de IT-afdelingen die willen dat iedereen met Windows-ellende werkt. Maar dat mag de pret niet drukken, dat is een achterhoedegevecht. The invasion of the tablets is een gegeven.

Ja, het zal altijd wel slecht weer zijn in januari. Maar al die beeldschone innovaties die ons te wachten staan maken dat ik toch opgewekt het nieuwe jaar in ga.

 

Frans Nauta (@fnauta op Twitter) is lector Innovatie
Publieke Sector aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie