Slechts één overheidsapp volledig toegankelijk
Overheden moeten uiterlijk vandaag verantwoordingsverklaringen publiceren over hun apps. Hierin leggen ze uit welke maatregelen ze nemen om hun websites en applicaties toegankelijk te maken, zodat iedereen toegang heeft tot de informatie. Volgens Stichting Appt is er van minstens 80 procent van de apps, wat de stichting inschat als minstens 800 apps, geen informatie beschikbaar.
Overheden moeten uiterlijk vandaag verantwoordingsverklaringen publiceren over hun apps. Hierin leggen ze uit welke maatregelen ze nemen om hun websites en applicaties toegankelijk te maken, zodat iedereen toegang heeft tot de informatie. Volgens Stichting Appt is er van 80 procent van de apps, wat de stichting inschat als minstens 800 apps, geen informatie beschikbaar.
Weinig met status A
De status van slechts 20 procent van de apps is dus bekend, concludeert Appt op basis van het onderzoek. ‘Van de 400 verklaringen die ontbreken verwachten we dat weinig de app status A zal halen.’ Status A wil zeggen dat er geen problemen zijn gevonden en de app geheel voldoet. In het register vond Appt twee verklaringen met status A.
Vijf toegankelijkheidsfouten
De stichting onderzocht beide apps met de hoogste status en merkt op dat eentje daarvan, de BerichtenBox-app van Logius voor het Apple-besturingssysteem, inderdaad toegankelijk is. De andere, de Open Day App van Universiteit van Maastricht, is dat niet. Op het eerste scherm vond Appt vijf toegankelijkheidsfouten. ‘Het logo van de universiteit heeft bijvoorbeeld geen alternatieve tekst. Dit is een afkeurpunt op succescriterium 1.1.1.’ Er is dus maar één app toegankelijk. Voor mensen met een Apple-apparaat.
Herstelplan
41 apps hebben de status van niveau B. Dit niveau geeft aan dat er volledig onderzoek is uitgevoerd, de problemen zijn benoemd en er een plan is om deze te herstellen. 46 apps hebben procent heeft niveau C – er zijn eerste maatregelen genomen – en 110 hebben niveau D: er is een verklaring beschikbaar maar er zijn geen stappen gezet om de toegankelijkheid te verbeteren.
Weinig noodzaak
De meeste app-ontwikkelaars hebben volgens Appt nog relatief weinig kennis over toegankelijkheid. Vóór de inwerkingtreding van de huidige wetgeving had toegankelijkheid minder prioriteit, waardoor er weinig noodzaak bestond, en bij opleidingen zou er nog steeds weinig aandacht aan worden besteed. ‘De meeste ontwikkelaars van apps weten dus niet wat toegankelijkheid inhoudt en al helemaal niet wat ze moeten doen om een toegankelijke app te bouwen.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.