Advertentie
digitaal / Nieuws

Impuls voor professionalering burgerparticipatie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat een instrument ontwikkelen dat de kwaliteit van burgerparticipatie in gemeenten kan vergelijken. Het moet gemeenten stimuleren om burgerparticipatie in hun beleid op te nemen.

11 november 2010

Vlak voor haar afscheid als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken heeft Ank Bijleveld een startsubsidie van 50.000 euro gegeven voor de ontwikkeling van een benchmark burgerparticipatie. Met dit instrument, dat naar verwachting in april 2011 klaar is, kunnen gemeenten zien welke initiatieven voor burgerparticipatie er elders zijn ontwikkeld en hoe succesvol die aanpakken zijn.

Community

Maar het gaat niet alleen om een kwaliteitsvergelijking, het is de bedoeling dat rond het instrument een community ontstaat waar gemeenten kennis uitwisselen over burgerparticipatie. Het gaat om alle initiatieven voor burgerparticipatie vanuit overheden, ook e-participatie. Burgerinitiatieven komen vooralsnog niet aan de orde, maar dat kan volgens een woordvoerder van het ministerie later veranderen.

Bijleveld vindt, samen met de hoofddirecteur van de VNG Ralph Pans, dat het burgerparticipatie
beleid een volgende fase zou moeten ingaan: van experimenteren naar een volwassen onderdeel van de reguliere gang van zaken in gemeenten. Daarom ondersteunt het ministerie, samen met de VNG, met dit instrument de vergroting van de professionaliteit van gemeenten. De benchmark wordt ontwikkeld door de bureaus Partners+Pröpper, Quint Result en Hein Albeda Advies.


Indicatoren

In de komende maanden gaan zij een aantal indicatoren ontwerpen die een zo goed mogelijk beeld geven van de mate waarin gemeenten zich openstellen voor inspraak, samenwerking en delen van verantwoordelijkheid met burgers en maatschappelijke organisaties. Dit doen zij samen met Binnenlandse Zaken, de VNG en een aantal gemeenten, waaronder Dordrecht en Amersfoort.

De nieuwe benchmark heeft geen raakvlakken met de e-Participatie Monitor die TNO ontwikkelde en waarmee initiatieven voor participatie van zowel overheden als burgers in kaart worden gebracht. Deze monitor werd ingezet bij de jaarlijkse e-Participatie Awards, die sinds 2008 door Burgerlink worden uitgereikt. Dit stimuleringsprogramma, dat bij ICTU is ondergebracht, loopt dit jaar af. De e-Participatie Awards verdwijnen dan hoogstwaarschijnlijk ook.
Met deze nieuwe benchmark wil Binnenlandse Zaken gemeenten blijven stimuleren om te investeren in burgerparticipatie.

Marieke Vos

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad Gerrits
Apart dat er geen raakvlakken zijn met de e-Participatie Monitor omdat daar al veel initiatieven in beeld zijn. Combi met net gelanceerde eparticipatiedashboard (http://www.eparticipatiedashboard.burgerlink.nl/) lijkt me ook voor de hand liggen. Dat uitbreiden?
Ron Overbeek / Directeur
Goede zaak dat burgerparticipatie nu op overkoepelend niveau geregistreerd, gebenchmarkt, geprofessionaliseerd en geborgd kan worden. Ik denk dat het op een interactieve wijze zou moeten gebeuren (community), waarbij koppeling met bestaande initiatieven (zoals bijv. ambtenaar 2.0) voor de hand ligt..
Advertentie