Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT-basis gemeenten moet eerst op orde

Gemeenten gaan hun informatiebeleid op orde brengen en meer samenwerken en innoveren - met behulp van ICT. Dat is de strekking van de nieuwe Gemeentelijke agenda informatiebeleid die de VNG heeft gepresenteerd.

25 mei 2011

Uitdagingen

In de @genda 2015 hebben de gemeenten na een halfjaar overleg vastgelegd hoe ze hun informatiehuishouding alsnog op orde kunnen krijgen, om daarmee de bezuinigingen, de samenwerkingstrend en de komende decentralisatie het hoofd te kunnen bieden. Gemeenten moeten steeds meer samenwerken in bijvoorbeeld Centra voor Jeugd en Gezin, veiligheidshuizen, regionale uitvoeringsdiensten (RUD's), Werkpleinen en ondernemerspleinen. Ook wordt veel verwacht van hun (digitale) dienstverlening. Maar de basis daarvoor is nog niet op orde, aldus het document.

 

NUP

Die basis bestaat voor een groot deel uit de onderdelen van het NUP (Nationaal uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid), zoals de basisregistraties en de frontoffice-dienstverlening. Centrale voorzieningen zoals Digimelding, Digikoppeling en Digilevering, die buiten verantwoordelijkheid van de gemeenten vallen, dienen daartoe wel spoedig te worden voltooid, stelt het document fijntjes. Voor het (alsnog) implementeren van het NUP is een plan in de maak dat gemeenten de broodnodige ondersteuning moet opleveren.

 

Samenwerken

Een andere lijn uit de agenda is de samenwerking tussen gemeenten op ICT-gebied, iets dat op steeds bredere schaal gebeurt. Schaalgrootte kan snel kostenvoordeel opleveren, omdat de ondersteunende ICT voor 80 procent overal gelijk is, stelt de VNG. 'Eerste zaken waaraan wordt gedacht op ICT-gebied zijn het stelsel van basisregistraties, kantoorautomatisering, contentmanagementsystemen of geo-viewers.' Uitgangspunt bij dergelijke samenwerking is dat deze van onderaf ontstaat, aldus de agenda.

 

Congres

De Gemeentelijke Agenda Informatiebeleid wordt op 8 juni aan de gemeenten ter goedkeuring voorgelegd tijdens het VNG-jaarcongres. Daarbij moet ook duidelijkheid komen over de financiering van de ondersteuning van de NUP-implementatie. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Onno Zele
Als men keer-op-keer een gelijksoortige agenda zet; terwijl die agenda bij voortduring niet effectief wordt afgewikkeld; dan is het gewoon loze proza. Agendapunt 1 zou het formeren van een dreamteam moeten zijn. Zolang de slimste jongens en meisjes van de klas niet centraal bij elkaar gezet worden, zullen gemeentelijke ICT ontwikkelingen en implementaties eindeloos voortduren. Dezelfde vraagstukken worden telkens opnieuw opgediend. Platformen zijn dikwijls achterhaald nog voordat ze ooit in productie komen. En het ergste van alles: talent en energie worden verspild. Deze agenda doet niets aan het verhogen van de slagingskans.
Advertentie