Advertentie
digitaal / Nieuws

Historische Kamerstukken naar Overheid.nl

De Kamerstukken uit de periode van 1814 tot 1995 van het project Staten-Generaal Digitaal zijn verhuisd naar Overheid.nl. Het project diende om de Kamerstukken uit die periode te digitaliseren en online toegankelijk te maken. Door de toevoeging aan Overheid.nl kunnen meer functionaliteiten worden geboden zoals het linken van wetgeving uit deze periode aan de parlementaire behandeling.

14 augustus 2019
Binnenhof-shutterstock-609782306.jpg

De Kamerstukken uit de periode van 1814 tot 1995 van het project Staten-Generaal Digitaal zijn nu te vinden via Overheid.nl. Het project diende om de Kamerstukken uit die periode te digitaliseren en online toegankelijk te maken. Door de toevoeging aan Overheid.nl, waar statengeneraaldigitaal.nl inmiddels naar verwijst, zijn er meer opties zoals het linken van wetgeving uit deze periode aan de parlementaire behandeling.

2.400.000 pagina’s

‘In het project Staten-Generaal Digitaal’, schrijft staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, CDA), ‘hebben de Tweede Kamer en de Koninklijke Bibliotheek samengewerkt om 2.400.000 pagina’s Kamerstukken uit de periode 1814-1995 te digitaliseren en online toegankelijk te maken.’ Het beheer is tijdelijk belegd bij de Koninklijke Bibliotheek en vervolgens overgedragen aan de Dienst Informatie en Archief van de Tweede Kamer. Die dienst verzorgt zelf het inhoudelijke gedeelte en het technische gedeelte doet het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Publicaties (KOOP).

Behandeling wetgeving

In KOOP werken de Eerste en Tweede Kamer en verschillende ministeries samen voor het samenhangend presenteren van wetgeving, regelgeving en verdragen. De toevoeging van de historische collectie Kamerstukken is daar een voorbeeld van, blijkt uit de brief van Knops: ‘Zo is in de wettenbank op overheid.nl nu ook de wetgeving van voor 1995 gelinkt aan de parlementaire behandeling hiervan.’

Betere zoekmogelijkheden

Kamerlid Van der Molen (CDA) wil weten of er hiaten zijn in de informatie, of er gewerkt wordt aan een verbetering van de zoekmogelijkheden in de historische Kamerstukken (momenteel zijn het slecht doorzoekbare pdf-bestanden) en of er in het algemeen gewerkt wordt aan betere functionaliteiten. Knops antwoordt dat de Tweede Kamer hier nu zelf over kan beslissen als beheerder en opdrachtgever.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie