Advertentie
digitaal / Nieuws

Archief bewaart nu ook websites en social media

Het Regionaal Historisch Centrum Groningen Archieven is het eerste archief dat ook websites, blogs en social media gaat archiveren.

09 maart 2015

De Groninger Archieven is het eerste archief dat ook websites, blogs en sociale mediasites gaat bewaren. Tot nu toe werden die namelijk nog nergens gearchiveerd. Om te voorkomen dat ze voor altijd verloren gaan, begint Groningen met de ontwikkeling van het zogenoemde Webarchief.

Online leven

Niet alleen wordt er steeds meer op internet gepubliceerd, we publiceren ook steeds vaker alléén op internet. Veel organisaties laten bijvoorbeeld hun jaarverslag niet meer drukken, maar plaatsen het alleen nog op hun website. Archieven zijn met name bedreven in het bewaren van boeken, kranten, foto’s en films.Het Webarchief Groningen gaat ook het online leven en werken van Groningers veiligstellen voor het nageslacht.

 
Waarde voor toekomst 

Het Webarchief Groningen is een verzameling websites van Groningse stichtingen, verenigingen, bedrijven en personen en over Groningse onderwerpen. Het is de bedoeling dat de collectie een representatief beeld geeft van het leven en werken van Groningers op internet. Maar het krijgt pas echt waarde in de toekomst. Als de collectie flink is gegroeid en vooral als de websites in de loop der tijd veel veranderd zijn, wordt het interessant om oude websites te bekijken.
 
Momentopnamen 

De websites en blogs worden zo compleet mogelijk gearchiveerd, inclusief vormgeving, beeld- en geluidsmateriaal en links. Daardoor blijven de websites functioneel en ogen en werken ze als echte websites. Door het archiveren periodiek te herhalen, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks, ontstaan er meerdere momentopnamen van dezelfde website.
 
1000 websites 

In de loop van dit jaar breidt RHC Groninger Archieven de collectie uit tot zo’n 1000 websites.  De eerste gearchiveerde websites zijn naar verwachting vanaf 10 oktober 2015 actief, de Dag van de Groninger Geschiedenis. Een voorbeeld van het Webarchief Groningen is hier te bekijken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronald
Vele gemeentes doen dit al jaren via onder andere Archiefweb.eu. (Zie bijvoorbeeld http://www.archiefweb.eu/archief/). Zelf doen is voor veel organisaties geen issue meer gezien kosten, beheer, etc.
Jeroen van Oort / Fractievoorzitter CDA Delft
De Koninklijke Bibliotheek doet soortgelijke dingen; in een eerdere betrekking kreeg ik van de KB het verzoek in te stemmen met opslag van websites van de organisatie waar ik toen werkte door de KB. De KB zorgt er dan ook voor dat de bewaarde websites ook later, als er nieuwe technologieën zijn, nog leesbaar zijn. Het is mooi dat dit in Groningen ook gebeurt, maar het is daar niet als eerste.
Heleen
Archive.org archiveert ook al jaren websites uit de hele wereld. Via hun 'way back machine' kun je ze online bekijken.
Advertentie