Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten vergeten mobiele versie bij nieuwe website

Ongeveer 10 procent van de 104 gemeentelijke websites die in 2015 vernieuwd zijn, heeft nog steeds geen mobiele versie. Zo luidt één van de bevindingen van webspecialist Jules Ernst. Op zijn website 200ok.nl monitort hij onder meer de cms-systemen van gemeenten en de toegankelijkheid van gemeentelijke websites.

12 januari 2016

Ongeveer 10 procent van de 104 gemeentelijke websites die in 2015 vernieuwd zijn, heeft nog steeds geen mobiele versie. Zo luidt één van de bevindingen van webspecialist Jules Ernst. Op zijn website 200ok.nl monitort hij onder meer de cms-systemen van gemeenten en de toegankelijkheid van gemeentelijke websites.

Gemeentelijke websites in 2015

Ernst heeft een achtergrond als adviseur bij ICTU en adviseerde onder meer het CIBG en de Algemene Rekenkamer. Sinds een aantal jaren werkt hij als zelfstandig adviseur en monitort hij diverse onderdelen van gemeentelijke websites op zijn website 200ok.nl. Dat levert enkele opmerkelijke inzichten op over 2015.


Veel gemeenten nog altijd zonder mobiele website-versie
In 2015 vernieuwden 104 gemeenten hun website, maar opvallend genoeg hebben tien daarvan ook na de vernieuwing nog geen mobiele variant van hun website, zo merkt Ernst bijvoorbeeld op. ‘Dat is toch vreemd, gezien een groot deel van het online verkeer tegenwoordig via de smartphone gaat.’ In eerdere jaren bleek de aanwezigheid van een mobiele versie bij gemeentewebsites vrijwel nihil. ‘Maar in 2014 gingen vele gemeenten overstag. Mijn verwachting was dat dit in 2015 ook het geval zou zijn en dat dus 100 procent van de vernieuwde gemeentewebsites een mobiele versie zou hebben, maar dat is dus nog niet het geval bij zeker 10 procent. Een mobiele website lijkt mij toch een prioriteit bij een vernieuwing.’

Open source in opkomst

Uit de monitoring van Ernst blijkt ook dat open source in opkomst is in gemeenteland. De websites die gebruik maken van open source-cms presteren bovendien beter, zo ondervond hij. Begin januari van dit jaar draaiden 96 gemeentelijke cms-systemen op open source. Tijdens de  meting in juni 2013 waren dat nog 53 gemeenten, aldus Ernst. ‘Er stappen meer gemeenten over naar open source. Ik dacht jarenlang dat open source en closed source in kwaliteit niet verschillen, tot ik vorige week testen uitvoerde met Google Pagespeed, waar je onder meer snelheid van een pagina mee kan berekenen. Ik constateerde dat de best presterende gemeentelijke websites allemaal open source gebruiken. De minst presterende gemeentelijke websites bleken closed source.’ Over het algemeen zijn gemeentelijke websites volgens Ernst technisch beter geworden, maar de toegankelijkheid van gemeentewebsites valt tegen. Daarnaast valt hem op dat het aantal verschillende type CMS-systemen afneemt, terwijl het aantal leveranciers gelijk blijft. Het cms-systeem Drupal is volgens Ernst bezig aan een opmars in gemeenteland.

Minder controle op toegankelijkheid
Ernst begon met zijn ‘lijstjes’ omdat het hem als specialist webrichtlijnen altijd al opviel dat er qua toegankelijkheid en snelheid voor gemeentelijke websites nog veel terrein te winnen valt. 'Dat ben ik door de jaren heen wel in gaan zien. Sinds een aantal jaren houd ik daarom deze lijstjes bij op mijn website. Ik gebruik diverse scripts, tools en testpagina’s om gegevens van gemeentelijke websites te verkrijgen. Dit kan zowel geautomatiseerd als handmatig.’

Toegankelijkheid
Uit de cijfers van Ernst blijkt dat steeds minder gemeenten het Waarmerk Drempelvrij.nl hebben: slechts 4 procent is goedgekeurd op van de Webrichtlijnen. In juli 2014 was dit nog 22 procent. 'Het is niet zo dat de gemeentelijke websites minder toegankelijk zijn geworden, maar wel dat ze het niet meer laten controleren. Ik vind dat je zoiets altijd door een deskundige partij moet laten doen. Er is op gebied van bewustwording gelukkig veel goed werk verricht’, aldus Ernst, die het betreurt dat gemeenten niet altijd 'doorpakken'.  'Zie bijvoorbeeld geografische kaarten met informatie of Pdf’s die ontoegankelijk zijn. De eisen moeten ook voor deze onderdelen omhoog. De voorkant van websites is in orde, maar bijvoorbeeld achterliggende websites zoals een afvalkalender niet altijd. Een vluchtige blik leert dat er op websites nog veel drempels zijn voor mensen met een visuele of andere beperking. Een klein obstakel kan grote consequenties hebben en informatie compleet ontoegankelijk maken.'

Voor meer informatie over het aantal leveranciers, cms-systemen en toegankelijkheid kunnen geïnteresseerden terecht op de website van Jules Ernst: 200ok.nl

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Diana Koster
Ach, de ontoegankelijkheid van overheidssites voor mensen met een beperking is symptomatisch voor deze regering. Mensen die niet participeren worden immers stelselmatig weggezet als uitschot. Deze premier gebruikt zelfs autisme als scheldwoord, dat zegt voldoende over hem en zijn denkbeelden. Waarom zouden gemeentes moeite doen voor dat soort uitschot? Die mensen horen er toch niet bij.
Mirian / Communicatieadviseur
Hoezo wordt er nog gesporken over mobiele websites? Is dat niet al achterhaald? tegenwoordig gaat het toch om responsive? Of is dat wat men hier bedoelt?
Advertentie