Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten stoppen met Burgerzakensysteem

Gemeenten staken hun medewerking aan een nieuw Burgerzakensysteem. Ze hebben er geen fiducie meer in nu de modernisering van de GBA kampt met ernstige financiële, plannings- en aansturingsproblemen.

07 september 2007

Gemeenten staken hun medewerking aan een nieuw Burgerzakensysteem. Ze hebben er geen fiducie meer in nu de GBA-modernisering kampt met ernstige financiële, plannings- en aansturingsproblemen.

VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en NVVB (Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken) hebben dit staatssecretaris Bijleveld laten weten, nadat deze in juli de Tweede Kamer had ingelicht over de impasse. Zij kondigde toen onderzoeken aan naar de financiële situatie en de aansturing van het moderniseringsprogramma. Sinsdien liggen activiteiten van het verantwoordelijk agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) op dit vlak zo goed als stil.

Het tracht een centraal systeem dat publieke organisaties van gegevens moet voorzien (GBA-V), maar al vanaf november voor problemen zorgt, goed aan de praat te krijgen. Ook wordt mondjesmaat gewerkt aan het specificeren van een kernsysteem voor afdelingen Burgerzaken, een gestandaardiseerd deelsysteem om bevolkingsgegevens bij te houden en GBA-V te voeden. Aanvullende modules, die VNG en NVVB met gemeenten en zes softwareleveranciers zouden ontwikkelen, moeten er een compleet Burgerzakensysteem van maken. Die moeten dan wel op dat kernsysteem aansluiten.

Hoewel BPR dus bijna is stilgevallen, heeft het VNG en NVVB verzekerd dat ze met de modules kunnen doorgaan. Ook heeft het, aldus de brief, ‘ondanks de financiële problemen, toch nog geld willen vrijmaken om vanuit het deelproject GBA-Kern de benodigde informatie beschikbaar te krijgen voor het kunnen voortzetten van de Startfase’. Doel van deze fase is om door het specificeren van drie Burgerzakenprocessen (van in totaal enkele tientallen) ‘exactere informatie te krijgen om de planning voor het eigenlijke traject van specificatie en bouw van Aanvullende Modules te kunnen maken’.

Maar VNG en NVVB zien voortzetting van de startfase niet zitten. “De huidige onzekere situatie biedt immers onvoldoende duidelijkheid over het vervolg om door te gaan met de specificaties […]. Het risico dat ze op korte termijn aangepast moeten worden of anderszins niet bruikbaar zullen blijken is te groot.” Als Bijleveld haar onderzoeken af heeft, willen ze verder praten.

Uit hun brief blijkt iets van wat in een geheime stuurgroepvergadering in juni aan de orde is geweest. Gewoonlijk geeft BPR na een stuurgroep een beknopt ‘communiqué’ uit, maar dat gebeurde volgens directeur Guus Rutgers die keer niet omdat ze diende om input te leveren voor Bijlevelds Kamerbrief. “Eerst hoort de Kamer te worden geïnformeerd.” Toen dat gebeurd was, kwam BPR overigens niet alsnog met een communiqué. Uit de VNG/NVVB-brief blijkt nu welke scenario’s de stuurgroep in juni heeft besproken. “Die variëren van volledige centralisatie van de software, via doorgaan op de ingezette weg […] tot een sterk afgeslankt Burgerzakensysteem.” (Peter Mom)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie