Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten op ontoegankelijke websites gewezen

De overheid werkt als sinds 2001 aan het digitaal toegankelijk maken van websites, maar behaalt nog geen volledige score.

23 februari 2024
website-toegankelijk-shutterstock1.jpg

Het  Digitoegankelijk toezichts- en ondersteuningsprogramma van het ministerie van BZK heeft met een signaleringsbrief gemeenten op hun ontoegankelijke websites en apps gewezen. De brief is specifiek bedoeld voor gemeenten die sinds 1 februari met verlopen toegankelijkheidsverklaringen voor hun websites en apps te maken hebben.

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

BMC
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

Wettelijke eisen

De gemeenten die een brief op de mat hebben liggen voldoen met hun apps en websites niet langer aan de wet voor digitale toegankelijkheid voor mensen met een visuele, auditieve of cognitieve beperking. Het gaat om websites en apps die al langer niet volledig voldoen aan de eisen en nu ook de toegankelijkheidsverklaringen zien aflopen.

Het programma roept deze gemeenten op om aan de slag te gaan met het verbeteren van hun digitale toegankelijkheid. Er zijn verschillende statussen voor toegankelijkheid, variërend van A-status tot en met E-status. Een A-status betekent dat er wordt voldaan aan alle eisen. Bij een B-status wordt niet aan alle eisen voldaan. Een C-status betekent dat er een toegankelijkheidsonderzoek wordt ingepland. Wanneer er geen verklaring over is gepubliceerd en er ook geen toegankelijkheidsonderzoek is ingepland, vervalt de status naar D of E.

Aanjaagteams

De VNG werkt sinds maart 2021 met een Aanjaagteam digitale toegankelijkheid dat gemeenten stimuleert om te voldoen aan de verplichtingen voor digitale toegankelijkheid.

Het digitaal toegankelijk maken van overheidswebsites is een gevecht van de lange adem. Al sinds 2001 wordt het aan de kaak gesteld, zo valt te lezen in de brief. In 2007 werden de Webrichtlijnen op basis van het principe ‘pas toe of leg uit’ een verplichte standaard voor overheidsinstanties. In 2008 werd die verplichting bekrachtigd via bestuursakkoorden. Het belang en de impact van digitale communicatie en dienstverlening is sinds die tijd alleen maar toegenomen, zo valt te lezen in de brief.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie