Gemeenten ontevreden over ICT-leverancier
Veel gemeenten menen dat twee ICT-bedrijven die de markt beheersen, Centric en PinkRoccade, hun macht gebruiken om hoge prijzen te vragen.
Maar weinig gemeenten zijn tevreden over de prestaties en prijzen van hun leveranciers van software. Veel gemeenten menen dat twee ICT-bedrijven die de markt beheersen, Centric en PinkRoccade, hun macht gebruiken om hoge prijzen te vragen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad en Reporter Radio onder alle gemeenten, waarbij bijna 60 procent reageerde.
Geen verbetering verwacht
Meer dan de helft is ontevreden over wat ze voor hun geld krijgen, slechts 16 procent is tevreden. Centric en PinkRoccade zijn bij 90 procent van de gemeenten hoofdleverancier van zogeheten ‘kernapplicaties’, waarmee alle andere programma’s moeten praten. Toch overwegen gemeenten meestal geen overstap omdat ze geen verbetering verwachten, maar wel problemen en extra kosten. Gemeentelijke dienstverlening digitaliseert steeds verder, zeker nu ze er meer taken hebben bijgekregen zoals op het gebied van zorg.
Klachten herkend
Beide bedrijven waren zaterdag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Centric liet de onderzoekers weten de klachten over hoge prijzen te herkennen, maar dat het marktconforme tarieven hanteert. Van misbruiken van marktmacht is volgens het bedrijf 'geen sprake'. PinkRoccade wilde tegenover de onderzoekers niet inhoudelijk reageren. (ANP)
-------- INGEZONDEN BRIEF -------
“Nederlandse gemeenten gegijzeld door softwareboer”, zo luidde het artikel in NRC van 17 oktober jongstleden. Arme, arme gemeenten… gedwongen om enorme hoeveelheden belastinggeld over te maken aan de almachtige ICT-leveranciers. Waarom laten ambtenaren dit gebeuren? Natuurlijk is ICT complex en het koppelen van systemen vooral, maar toch laten lang niet alle gemeenten zich beetnemen. Tientallen gemeenten ontwikkelen tegen de gure wind van de grote softwareboeren in wél digitale diensten voor burgers waarin systemen van allerlei leveranciers gekoppeld worden. Dat kan dankzij nieuwe integratietechnologie van derden, zelfs als helemaal niemand aan standaarden voldoet. Zo doet men dat al jaren buiten de overheid. De ‘universele stekkers’ bestaan dus al.
Tientallen gemeenten, zoals Almere, Venlo, Groningen, Venray, Alphen a/d Rijn doorbreken de gijzeling van ‘de groten’ al. Gezamenlijk ontsnappen ze door de kennis te delen; alle gemeenten bieden in essentie immers dezelfde diensten aan burgers. Naarmate zij hun succesvolle koppelingen meer met elkaar zouden delen en van elkaar leren kunnen zij de kennis en power ontwikkelen om zich los te worstelen. Het is tijd dat gemeenten niet in de tang worden gehouden, maar zelf het heft in handen nemen. Want het kan wel degelijk.
Frank Arts