Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten te traag met pgb-gegevens versturen

Gemeenten lopen achter met het versturen van gegevens van mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zo’n 20.000 berichten ontbreken nog.

23 november 2015

Gemeenten lopen achter met het versturen van gegevens van mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De toekenningsberichten hadden per 1 november allemaal binnen  moeten zijn bij SVB, maar zo’n 20.000 berichten ontbreken nog. 

Meer dan 100.000 berichten verwacht
Er zijn 84.000 berichten verstuurd, terwijl er door de SVB tussen de 100.000 en 108.000 berichten verwacht worden, zo schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Van de 84.000 aangeleverde berichten konden er 69.000 geautomatiseerd worden verwerkt. De aanlevering blijft daarmee achterlopen op de gemaakte afspraken.

51 gemeenten onduidelijk over informatielevering
De pgb-ers zouden daarnaast per 1 oktober 2015 horen welk budget zij het komende jaar moeten leven. 342 gemeenten hebben dit tijdig laten weten. Of dit de overige 51 gemeenten ook gelukt is, kreeg de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) niet duidelijk.  Om de achterstanden in te halen gaat de VNG gemeenten die achterlopen nogmaals op hun verantwoordelijkheid wijzen. Het bestaande budget van de betreffende budgethouders wordt tot 1 mei 2016 verlengd. 


'Veel werk te verzetten'

‘Bij de jaarovergang blijft het tijdig uitbetalen van de zorgverlener van budgethouders mijn prioriteit. Ik constateer dat er de komende weken nog veel werk moet worden verzet. Vanuit de gezamenlijke ambitie om de jaarovergang soepel te laten verlopen, zijn goede afspraken gemaakt. Ik blijf alert en volg de voortgang nauwlettend’, aldus van Rijn in de brief. De Kamer wordt nog voor 10 december, als het algemeen overleg plaatsvindt, geïnformeerd over de voortgang.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert
Dit is de oorzaak verschuiven, het SVB loopt achter, als je die nu uit de wind wilt houden, geef je gemeenten opdracht om eerder gegevens aan te leveren.

Dit gaat natuurlijk niet lukken, omdat zij nog steeds bezig zijn met het organiseren van het hele verhaal en de SVB zou nog veel meer achter gaan lopen.



Oorzaak van deze bedrijfsongevallen ligt bij het kabinet: een reorganisatie van deze orde die normaal 3 jaar nodig heeft er in één jaar erdoor duwen, geeft volledig voorspelbare ongelukken.



Staatssecretaris Van Rijn en minister Schippers moeten effectieve actie ondernemen om oplossingen te genereren en niet hun startfouten/beslissingen delegeren naar het SVB en de gemeenten.
Advertentie