Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeentehuis dicht door naamsverandering

Het gemeentehuis van De Friese Meren gaat een week dicht vanwege een naamsverandering naar De Fryske Marren. Het gemeentehuis heeft een week nodig om de wijziging in het computersysteem door te voeren.

15 juni 2015

Het gemeentehuis van De Friese Meren gaat een aantal werkdagen dicht vanwege een naamsverandering. Per 1 juli heet de gemeente De Fryske Marren. Het gemeentehuis heeft van 26 juni tot en met 1 juli nodig om de wijzigingen in het computersystemen door te voeren. 

Gesloten
Per 1 juli 2015 gebruikt de gemeente haar nieuwe naam De Fryske Marren, na een politiek besluit in april 2014. 'Om de naamswijziging in onze computersystemen te verwerken is het noodzakelijk dat het gemeentehuis en de servicepunten een paar dagen dicht gaan. Ook is het aanvragen van reisdocumenten tijdelijk niet mogelijk. Wij vragen daarvoor uw begrip', zo meldt de gemeente op de officiële website.


Geen vrij
Een woordvoerder van de gemeente laat aan Binnenlands Bestuur weten dat de ambtenaren geen vrij hebben. 'De pc's werken en telefoons werken. Medewerkers krijgen dus geen vrij, maar burgers kunnen een aantal dagen niet terecht bij de gemeente, omdat er op ICT-gebied aanpassingen gedaan worden waardoor de systemen tijdelijk niet werken.'


Noodgevallen 

De gemeente is vanaf 26 juni tot en met 1 juli deels gesloten en telefonisch ook niet bereikbaar. 'We zijn vrijdag 26 juni 's ochtends nog open maar daarna pas op 1 juli weer open. Geboortes en overledenen moeten achtereenvolgend binnen 3 en 6 dagen worden doorgegeven. Dat knelt op maandag. Daarom is er die dag tussen 13.00 en 14.00 uur de tijd voor noodgevallen.'


Gemeentecode

De overgang naar de nieuwe naam zorgt ervoor dat de website en de e-mailadressen van de gemeente en medewerkers van de gemeente veranderen. De rest van de adressen en contactgegevens blijven hetzelfde. 'De e-mailadressen zijn het probleem niet', aldus de woordvoerder. 'De reden dat we gesloten is de gemeentecode die wordt veranderd in de ICT-systemen.' Die gemeentecode zit vervlochten in vele administraties.  

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

annelies
Dus dit bedoelt u met klantgericht werken? Wél alle wettelijke verplichtingen aan iedereen opgelegd houden, maar zelf gewoon niet bereikbaar zijn - behalve dat ene uurtje als je net met andere dingen bezig bent.
Paul
Als we toch bezig zijn, de fryske Narren.....
Chris / geïrriteerde
De strijd voor emancipatie van het Fries als tweede taal begrijp ik nog net. Door dit soort onzin neemt mijn begrip wel heel snel af. Ben benieuwd hoeveel dit geintje kost (de volledige kosten van het doorvoeren van deze wijziging van externen die gemeentecodes moeten wijzigen, tot interne medewerkers die hieraan moeten werken en het verlies van productiviteit doordat je een aantal dagen plat gaat). Ga dat vervolgens tijdens het keukentafelgesprek uitleggen als je verteld dat er onvoldoende middelen beschikbaar zijn om de noodzakelijke of gevraagde hulp te bieden. Zie ook: http://www.zuidfriesland.nl/gemeentenieuws/19408 …



In die €200.000 zijn de ambtelijke kosten niet meegeteld (inzet van ambtelijk uren). Dan kun je al snel het bedrag vermenigvuldigen met een factor 2 - 4 vermenigvuldigen. Maar ja, het is makkelijker om op wmo voorzieningen te bezuinigen dan als rechtgeaard Fries geconfronteerd te worden dat er ook gewoon Nederlands wordt gesproken in Friesland en dat je in de Friese Meren woont, i.p.v de Fryske marren. Dat mag toch wel een paar centjes kosten.
eric / ambtenaar
Er wordt heel veel geld uitgegeven aan inburgering in Nederland en terecht, maar een bepaald deel van Nederland denkt dan te snugger over te komen, en dat weten ze nu te voorkomen, ook goed besteed hoor.
Steven Stobbe
En hier wordt dus nodeloos geld aan besteed? Wordt het niet tijd dat die Friezen eens massaal inburgeren? Midden in de crisistijd dit soort besluiten nemen geeft overigens ook wel aan hoe slim de bestuursleden daar zijn.



Dat de Rijksoverheid hier geen stokje voor steekt zegt ook al wel genoeg.
Morsnova / inwoner
Je zou maar in die rare gemeente wonen en direct een paspoort nodig hebben! Toen deze gemeente gevormd werd, en de naam verzonnen, hoefde die gemeente toch ook niet bijna een week dicht?



Een week dicht om een naam (een beetje) te veranderen,,,,,,,dat kan waarschijnlijk rechtstreeks in het Guiness Book of Records!,



Het is niet alleen een blijk van onkunde (want dergelijke migraties moet je kunnen voorbereiden zonder dat de loketten dicht gaan), maar toont ook een volslagen gebrek aan gevoel voor dienstverlening. Nu maar hopen dat de burgers begrip hebben: dat ze dood gaan of geboren worden uitstellen gedurende deze dagen dat de ambtenaren bezig zijn de gemeentecode door te voeren.



En daar gaat ook nog eens belastinggeld mee heen!



Het is te belachelijk om waar te zijn!





Paul / projectleider
Ik dacht eerst dat het een 1 april grap was.

Overigens lijkt het me lastig om verzoeken van burgers niet in ontvangst te nemen op een normale werkdag, bijvoorbeeld een paspoort aanvraag. Je kan hooguit het registeren even uitstellen-anders voer je je taken niet uit.



Overigens voor de wobzzp-ers een leuke dag om een paar verzoeken in te dienen :)
Pierre
Benieuwd hoe dat nu gaat met sepa-incasso. Want de naam wijzigt. Dan zou de bank niet zomaar mogen afschrijven, lijkt me.

Wel zonde van het belastinggeld. Dat Fries fanatisme zo ver mag gaan.

En dan sterfgevallen als noodgeval durven bestempelen... Beetje onhandige communicatie.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Een slecht begin van de overigens wel noodzakelijke gemeente Fiese Meren en m.i. ook niet nodig.
Advertentie