Advertentie
digitaal / Nieuws

Geen Telegram voor Amsterdamse ambtenaren

Telegram staat op een lijst met verboden apps voor Amsterdamse ambtenaren, die in april werd gepubliceerd.

19 augustus 2024
Hand met smartphone met logo Telegram op scherm
Shutterstock

De gemeente Amsterdam verbiedt ambtenaren de chatapp Telegram te gebruiken op hun werktelefoon. Dat meldt BNR. Crimineel gebruik van de app en spionagerisico vormen de aanleiding voor het verbod.

Beleidsmedewerker Maatschappelijk Vastgoed

Gemeente Olst-Wijhe
Beleidsmedewerker Maatschappelijk Vastgoed

Juridisch adviseur grondzaken

Gemeente Olst-Wijhe
Juridisch adviseur grondzaken

'Vrijplaats voor criminelen'

Het verbod is sinds eind april van kracht, maar werd tot nu toe alleen gecommuniceerd in een bijlage van een raadsbrief. Aanleiding is dat Telegram een ‘vrijplaats voor hackers, cybercriminelen en drugshandelaren’ is, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse ict-wethouder Alexander Scholtes tegen BNR.

Bijna twee miljoen Nederlanders hebben de app op hun telefoon staan. Telegram is daarmee de grootste app die voor ambtenaren in de ban gaat sinds de landelijke overheid vorig jaar TikTok verbood op werktelefoons.

Discussie over verbod

Er gaan al langer stemmen op om breder in te grijpen tegen Telegram. Zo riep het Amsterdamse gemeenteraadslid Fatihya Abdi (PvdA) in september op tot een landelijk verbod op Telegram omdat de app gebruikt zou worden om onder kwetsbare jongeren bommenleggers te rekruteren. Voor de politie bemoeilijkt de app de strijd tegen drugshandel en andere vormen van criminaliteit. Theo van der Plas, directeur Digitale Transformatie bij de Politie, is voorstander van een verbod op het doorgeven van Telegram door de serviceproviders. Tegen iBestuur zei hij onlangs daarover: ‘Telegram is letterlijk en figuurlijk dodelijk voor onze maatschappij. Alles wordt er verkocht en aangeboden. Ze zijn volstrekt niet voor rede vatbaar. Je moet je afvragen of je dat dan nog wel wil laten bestaan in een land als Nederland.’

Begin dit jaar is in de Tweede Kamer gesproken over een mogelijk verbod op Telegram vanwege de drugshandel op het platform. Voor toenmalig minister van Justitie Dilan Yeşilgöz ging een verbod een brug te ver, vanwege de vrijheid van meningsuiting. Wel besloot de Kamer tot een onderzoek naar een eigen chatapplicatie voor ministers en ambtenaren, naar Frans voorbeeld. 

Spionage

Dat Telegram ook een risico op spionage zou vormen, zoals een argument van Amsterdam luidt, is opvallend. De app is oorspronkelijk Russisch, maar het hoofdkantoor is inmiddels naar Dubai verhuisd en officieel is het bedrijf gevestigd op de Maagdeneilanden. (ANP/Redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie