Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeente Amsterdam onderzoekt overstap op Google Apps

De gemeente Amsterdam overweegt 7000 medewerkers met hun eigen PC's in de 'cloud' te laten werken.

11 juni 2012

De gemeente Amsterdam overweegt 7000 medewerkers met hun eigen PC's in de 'cloud' te laten werken en zo 8 miljoen euro te besparen.

Opties
De 'cloud' is één van de besparingsopties die Amsterdam overweegt. Amsterdam moet flink bezuinigen en zoekt daarbij naar structurele kostenverlagingen. De werkgroep Inzet op Herstel 2 heeft dit voorjaar diverse potentiële besparingen op een rijtje gezet op het gebied van optimalisaties, het verminderen of afstoten van taken en het verhogen van inkomsten, met een totaal van ruim 200 miljoen aan besparingsopties voor de komende jaren. Die zijn overigens niet allemaal even kansrijk en ook de cloud-optie moet nog nader worden uitgewerkt.

Google
Het onder de titel 'iAmsterdam' geponeerde voorstel gaat ervan uit dat toekomstige medewerkers meer zelf bepalen welke software zijn gebruiken voor hun dagelijkse werk en onderlinge samenwerking en ook meer op eigen PC's werken. Middelen als Google Apps en social networking zijn gemeengoed bij de nieuwe generatie. Door dergelijke software als uitgangspunt te nemen, in plaats van de huidige Microsoft-software (Office, Outlook, SharePoint et cetera) is de gemeente veel goedkoper uit, volgens de eerste berekeningen.

Werkplekkosten
'Kiezen voor dit concept betekent dat in de toekomst een nog veel kleiner aantal vaste werkplekken nodig is en ook een veel lager aantal licenties voor de op dit moment standaard gebruikte kantoorautomatiseringsoftware', aldus de rapportage van de werkgroep. Die gaat bij zijn berekeningen uit van het gebruik van een eigen pc of laptop van de medewerker. Een huidige werkplek kost ongeveer 2000 euro per jaar (PC, softwarelicenties, beheerkosten). In de cloudsituatie gaat de berekening uit van een beheerslast van 100 euro per medewerker per jaar en een driejaarlijkse bijdrage van 500 euro om een eigen 'device' aan te schaffen. Voor 7000 medewerkers die bij een geplande herhuisvestingsronde zijn betrokken (5000 werkplekken met een flexfactor van 0,7) zouden de uitgaven uitkomen op 2 miljoen in plaats van 10 miljoen euro.

Taboe
VVD-raadslid Werner Toonk zegt blij te zijn dat het taboe op de 'cloud' er nu in Amsterdam kennelijk niet meer is, in de discussie over hoe de gewenste ICT-werkplek er in Amsterdam uit moet zien. "Kennelijk zijn er ambtenaren die nu eens op een andere manier tegen dit vraagstuk aankijken. En wethouder Wiebes noemde het een hele interessante optie die zeker de moeite waard is en heeft toegezegd in de loop van dit jaar met een verhaal hierover te komen." Toonk beaamt dat de schatting over de besparingsmogelijkheden 'nattevingerwerk' zijn, maar "zet eerst maar eens stapje die kant op. We willen niet investeren in opties die over twee jaar alweer achterhaald zijn. Er liggen gigantisch veel kansen."

OpenOffice

Een onderzoek naar de toekomstige standaard-ICT-werkplek van de Amsterdamse ambtenaren nem enkele jaren geleden expliciet Linux (besturingssysteem) en OpenOffice (als tegenhanger van Microsoft Office) als uitgangspunt. Die software is echter weer in de ijskast gezet om eerst pas op de plaats te maken met de rammelende ICT van de gemeente.  

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Oosterwoud / Afdelingshoofd Facilitaire Zaken
Ik vraag mij af of het wel verstandig is om in de cloud van Google Apps over te stappen, omdat de Amerikaanse overheid bevoegd is om in alle cloudbestanden van alle Amerikaanse bedrijven te bekijken. Dus ook alle privacy gevoelige informatie is beschikbaar voor de Amerikaanse overheid, zonder dat zij enige vorm van bewijs moeten leveren. Ook politiek gezien, lijkt het mij niet verstandig voor de gemeente Amsterdam
H Joosten / Ja
Een buitengewoon goede stap! Het is mij (als Google fan) een raadsel dat, in navolging van vele grote bedrijven en (US) gemeenten, in Nederland zo huiverig gedaan wordt om aan te sluiten bij cloud computing en het aanbod van Google corporate oplossingen. Het gegarandeerde "up" percentage van >99 % zegt genoeg. Daarbij vervalt een substantieel deel van onderhoud dat anders gepleegd moet worden en dat kan beter benut worden denk ik. Eveneens is het veel kosteneffectiever. Het is goed dat de ingebakken terughoudendheid plaats maakt voor innovatieve gedachten. En daarmee wordt geen afbreuk gedaan aan veiligheid en betrouwbaarheid. Ik zou zeggen: Doen!
J.C. Kleuver
Latn we de privacy issues niet overdrijven. Zelfs al zou de NSA kunnen meekijken met de documenten van Asterdamse ambtenaren,: we hebben het nu niet bepaald over staatsgeheim!

Overigens: Google host zoveel materiaal, dat alleen al door d volumes meekijken onwaarschijnlijk wordt.

Bovendien is het risico van een verdwenen harde schijf, of een in de tram verloen USB-stick vele malen groter.



Goede zaak, ik weet dat nu al bij veel gemeenten ambtenaren met Googledocs werken, omdat flexible werken vanuit de organisatie onvoldoende gesteund wordt.
H vd Zwan / Informatiemanagement
Als middel om samenwerking te bevorderen en te communiceren; prima. Medewerkers moeten zich wel bewust zijn de archiefwaardige documenten die uit deze samenwerking voortkomen aan het archief aan te bieden. En die staat niet in the cloud.

Alle archiefbescheiden ongeacht hun vorm opgemaakt of ontvangen door de gemeente Amsterdam vallen in Nederland onder de archiefwet. Wanneer de cloud ingezet wordt, vallen de cloud-documenten niet onder nederlandse wetgeving. Kun je als burger er ook geen recht aan ontlenen. De archiefwaardige documenten die van belang zijn voor besluitvorming, juridische bewijslast, controle, reconstructie, cultuurhistorische waarde etc… moeten door de gemeente Amsterdam zelf beheerd worden. Wat zeggen de algemene voorwaarden van Google over de duurzaamheid en beschikbaarheid van gemaakte documenten in the cloud ?

Raoul van Heese / adviseur/projectmanager Workvoices
@FreekBlankema

Complimenten voor het artikel en de cijfermatige onderbouwing. Een mooie case!



Google heeft met apps momenteel de best beschikbare cloud oplossing, een genot om mee te werken. De kracht en het succes zit hem mijn inziens in de gebruikersvriendelijkheid, daar heeft Google het afgelopen decennium veel ervaring in opgedaan. Zo simpel is het nog steeds wel, als medewerkers de apps als een 'zegen' adopteren, ben je succesvol. Anders niet!



Laat onverlet dat veiligheid en privacy van data een serieus item is, waar veel te snel over heen wordt gekeken. 'Niemand' leest de terms of agreement nog, maar iedereen verwacht wel rechtsbescherming op het moment dat het mis gaat. Veiligheid en privacy is niet het meest aantrekkelijke onderwerp maar moet wel bovenaan de agenda staan.
Dirk Jan van der Wal
Geen vreemde gedachtegang om te kijken naar Google Apps. Werkt in mijn ogen beter dan de MS alternatieven. Die hebben voor de doorsnee medewerker teveel toeters en bellen.



Wel een kanttekening: in de VS heeft Google Apps een 'for government' variant. Dat houdt in dat de overheidsdata gescheiden wordt van andere data op de Google servers. Voorzover ik weet bieden ze deze dienst nog niet buiten de VS aan.



De crux is natuurlijk privacy gevoelige data: wie leest er straks mee (of heeft de mogelijkheid daartoe) als de gemeente Amsterdam brieven over uitkeringen bij Google parkeert. Daar zal toch een bevredigend antwoord op moeten komen.



Ander alternatief: kijk eens naar Open source producten zoals EyeOS. Een omgeving a la Google maar dan op eigen servers (en dus binnen de grens en onder NL wetgeving).



Een overheidsalternatief voor Intranet / Extranet toepassingen en kennisdeling is er al: Pleio.
H Joosten / Ja
Eens met inzender JK! Naar Dirk Jan even het verschil met Google corporate aanstippen: Google levert een compleet pakket, complete cloud hosting aan met 99,99% uptime. Dat ga je niet redden met versnipperde toepassingen en loop je per definitie weer meer risico. Nee, ik heb geen aandelen in Google doch gebruik hun apps en cloud met heel veel plezier. En je moet ook een kosten/baten analyse maken tenslotte. Ik vind de strategische koers van de gemeente Amsterdam in deze dus een écht voorbeeld.

http://www.google.com/apps/intl/nl/business/larg …
Advertentie