Advertentie
digitaal / Nieuws

Raad van State trekt GBA-rechten kerken in twijfel

'Derde partijen', zoals SILA, die gegevens uit de GBA kunnen krijgen, moeten dat niet zonder meer kunnen onder de nieuwe Wet BRP, stelt de Raad van State.

10 december 2013

'Derde partijen' als SILA die gegevens uit de GBA kunnen krijgen, moeten dat niet zonder meer kunnen onder de nieuwe Wet BRP. Dat stelt de Raad van State in een advies over het ontwerpbesluit basisregistratie personen (BRP).

Verstrekking aan 'derden'
De Raad van State heeft zich gebogen over het ontwerp van het 'Besluit houdende regels ter uitvoering van de Wet basisregistratie personen', een amvb waarin een aantal praktische zaken rond de Wet BRP worden geregeld. De Raad onderschrijft de strekking van het ontwerpbesluit, met dien verstande dat er bedenkingen zijn bij het aanwijzen van 'derden' (dus niet-bestuursorganen) met een gewichtig maatschappelijk belang aan wie gegevens uit de GBA kunnen worden verstrekt.

Recht automatisch verlengd
SILA (Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie), de Stichting Centraal Bureau voor de Genealogie en Stichting BKR (Bureau Kredietregistratie) zijn onder de Wet GBA aangewezen als dergelijke instellingen. SILA houdt bijvoorbeeld via de GBA de ledenadministraties van de aangesloten kerken actueel. In het door de Raad bekeken ontwerpbesluit hebben deze organisaties hetzelfde recht gekregen, met als motivering dat ze dat recht al hadden onder de 'oude' GBA-wet. Maar dat kan niet zomaar, betoogt de Raad.

Ook BSN
Er is geen motivering gegeven waarom de gegevensverstrekking vaan SILA daadwerkelijk past binnen de Wet BRP, die toch nadere eisen stelt aan gegevensverstrekking. Het advies stelt: 'Het feit dat de overheid tot nu toe als dienstverlening via de SILA de (kerk)genootschappen gegevens verstrekte uit de GBA is onvoldoende motivering voor de inbreuk op de bescherming van persoonsgegevens. Mede gelet op het feit dat met het vervallen van het administratienummer bij de te verstrekken gegevens ook het Burgerservicenummer (BSN) zal worden verstrekt.' Vergelijkbare opmerkingen plaatst de Raad over de Stichting Centraal Bureau voor de Genealogie en Stichting BKR.

Onontbeerlijk en wettelijk
In de reactie stelt de minister van BZK dat de verstrekking aan SILA is 'gerechtvaardigd tegen de achtergrond van de rol die de overheid decennialang heeft gespeeld in het kader van de bijhouding van de ledenadministraties'. Hij stelt ook dat het gebruik van het BSN onontbeerlijk is voor een juiste verstrekking en dat dat - alleen voor dit doel - wettelijk is toegestaan. Het ontwerpbesluit wordt in lijn daarmee aangepast, stelt de minister.

Invloed burger
Een kanttekening maakt de Raad ook over de eigen invloed van de burger op de gegevensverstrekking aan SILA. De burger heeft het recht die verstrekking te laten staken en in het nieuwe ontwerpbesluit is op verzoek van de Kamer een regel opgenomen dat die burger daarover wordt geïnformeerd. Maar nergens is vermeld hoe dat moet gaan gebeuren en of de gemeente of SILA die verplichting moet gaan uitvoeren. Dat is de laatste, stelt BZK in de reactie, en SILA mag zelf bepalen hoe. Ook die aanvulling komt bij het ontwerpbesluit.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J vd Kroon / Stuurman aan de wal
@Fred Vellekoop: dat lidmaatschap hebben je ouders ooit geregeld. En zoals met elke club waarvan je lid bent, kun je jezelf dus ook laten uitschrijven. Kleine moeite, voorkomt grote ergernis. Ook kun je dus bij de gemeente deze dienst laten uitzetten. Dus gewoon ergernis, boos worden en vervolgens alles laten zoals het was.

Waar je overigens het algemene belang vandaan haalt voor de genealogenclub en voor de schuldeisersclub????? Is het MIJN belang dat MIJN gegevens aan de schuldeisers en genealogen worden doorgegeven? Dacht het zeker niet! En het is al helemaal geen algemeen belang! Die genealogen hebben zeker niets met mijn gegevens te maken. Die gaan ze maar lekker tegen betaling opzoeken als ze die willen weten. Ofwel: jouw oprisping over de kerken is net zo onheus en gekleurd als die van mij over de genealogen. Laat staan dat die bankenclub (= BKR) mijn gegevens nagestuurd moet krijgen. Eerst de crisis veroorzaken en dan OOK nog MIJN gegevens....... Zo weet ik er nog wel een paar.
Eppo Burger
Dit moet de overheid niet faciliteren.



Het lijkt me zeer ongewenst dat de overheid kan nagaan welke burgers bijvoorbeeld Joods zijn. Of dat zulke informatie ergens buiten de overheid centraal is vastgelegd.



Omdat kerken niet het hele GBA bestand afnemen, is informatie over de religie van inwoners m.i. af te leiden uit abonementen op de database, of uit de technische logboeken van het systeem.
Jos praat / beleidsmedewerker
He? GBA gegevens doorgeven aan kerkelijke ledenadministratie? Dit is toch Nederland 2013? Met scheiding van kerk en staat?

Wat zijn dit voor drogredenen?
Jeroen van Oort / Fractievoorzitter CDA Delft
@ Jos Praat
Van scheiding tussen kerk en staat is sprake als beslissende macht binnen kerk en staat niet in dezelfde handen is. Dat heeft helemaal niets te maken met het faciliteren door de overheid van een ledenadministratie.
Het faciliteren van de ledenadministratie gaat overigens uit van de ledenadministratie en niet van de GBA. Als iemand niet in de kerkelijke ledenadminsitratie staat, kan derhalve niet gecontroleerd worden. Bovendien, kerkleden kunnen - ook nu al - aangeven of zij wel of niet instemmen met controle van de adresgegevens in de GBA. In die zin is er dus ook geen probleem.
a.a. smits
Zelden een serie artikelen gelezen waar de onnozelheid en ongeïnformeerdheid van de journalist zo van afdruipt en waar vervolgens vele lezers hun eigen gekleurde desinformatie over heen kunnen gieten.

Ik mis nog steeds een reactie van SILA zelf en ook de RvS is kennelijk een stuk geheugen kwijt.

Die laatste was het, die indertijd de vermindering van een toendertijd wettelijk, bijna grondwettelijk, recht na invoer van dit lapmiddel acceptabel vond.

Het gaat hier om informatie die ergens gewoon beschikbaar is.

Zouden er echt nog mensen zijn die er op rekenen dat iets of iemand, die hun intieme gegevens wil weten, totaal onwetend zal blijven?

Heus, als het materieel of moreel lonend is zullen je buren echt niet aarzelen om voor hun eigen vermeende belang te kiezen.
Fred Vellekoop
'SILA (Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie), de Stichting Centraal Bureau voor de Genealogie en Stichting BKR (Bureau Kredietregistratie) zijn onder de Wet GBA aangewezen als dergelijke instellingen.'

Voor de kredietadministratie kan je nog een algemeen belang inroepen. Heel misschien ook voor de Genealogie. Maar dat gaat niet op voor een kerkelijke ledenadmisistratie.

Ben al lang geen kerklid meer, heb me trouwens nooit zelf als zodanig aangemeld, maar kreeg bij verhuizingen wel, ONGEWENST, bericht van 'm'n nieuwe parochie'... Daar hebben ze geen fluit mee te maken. Direkt uitsluiten dus die kerken. Het zijn namelijk MIJN persoonlijke gegevens.
Advertentie