Advertentie
digitaal / Nieuws

Foute aanbesteding kost Kadaster 10 miljoen

De software is door Kadaster onderhands aanbesteed aan Arcadis terwijl het Softwarebedrijf HLA in een vereenvoudigde versie het veel goedkoper had kunnen doen.

09 januari 2012

Het Kadaster moet van de rechter 10 miljoen euro betalen aan een softwareleverancier die ten onrechte buiten een aanbesteding werd gehouden.

Klic

De aanbesteding betreft de Klic-viewer, die dient te worden geraadpleegd door partijen die graafwerk verrichten, om via een melding te zien of er op een bepaalde locatie rekening moet worden gehouden met kabels die ter plekke al in de grond liggen. De software is door het Kadaster (sinds 2008 Klic-beheerder) onderhands aanbesteed aan Arcadis, voor 76.000 euro. Softwarebedrijf HLA (Het Logistieke Adviesbureau) had het voor 50.000 euro willen leveren, in de vorm van een vereenvoudigde versie van haar bestaande pakket CableGuard.


Licenties

De rechter heeft in het eind december uitgesproken vonnis vastgesteld dat HLA bij gelijke kansen als winnaar uit de bus zou zijn gekomen. Dat als schadevergoeding uiteindelijk maar liefst 10 miljoen euro is toegewezen (na de eis van 21.836.900 euro door HLA) heeft te maken met de manier waarop HLA had willen verdienen aan de software. HLA had Via de site klicviewer.nl de gevraagde functionaliteit willen aanbieden (een gratis downloadbare viewer), maar dat kanaal tevens kunnen gebruiken om de volledige, betaalde versie van CableGuard voor 50 euro per licentie aan de man te brengen.

Maatwerk

Het Kadaster voerde aan dat er bij de aanbesteding sprake was van maatwerkprogrammatuur waarvan de volledige rechten bij de opdrachtgever zouden komen te liggen. Het aanbieden van een betaalde versie van die software door HLA zou dus niet aan de orde kunnen zijn. De rechter ging daar echter niet in mee en vond dat het Kadaster dat onderscheid niet afdoende in de aanbesteding kenbaar had gemaakt. Er was ook onvoldoende onderbouwd dat HLA een fysiek bemenste helpdesk zou moeten leveren, stelt de rechter.

Voorgeschiedenis

In 2004 stonden HLA  en de vier voorlopers van de later in het Kadaster ongegebrachte stichting Klic al voor de rechter. Strijdpunt was toen vooral dat HLA had gewezen op de veelvuldige fouten die met de toenmalige Klic-software werden gemaakt.


Beroep

Voor het Kadaster, dat als zelfstandig bestuursorgaan zijn eigen broek moet ophouden, is tien miljoen euro een hoop geld. De organisaite heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul Hart
Jammer dat de meeste reacties hier van een zo laag onderbuikniveau zijn.



Het Kadaster heeft simpelweg geen rekening gehouden met een dergelijk alternatief verdienmodel van HLA. Of het Kadaster wist dat gewoon niet, iets wat me niet zou verbazen. De overheid (of haar ambtenarenapparaat) zal nu eenmaal altijd achterlopen op de markt.



Je levert een goedkoop product, of een goedkoop portal, om gratis gegevens te ontsluiten. Via dat product of portal biedt je vervolgens diezelfde gegevens aan met verrijking (meer aanvullende gegevens), of je biedt producten aan om die gegevens zelf te verrijken. Maar dat dan wél tegen betaling. Google, Facebook, Flickr: ze zijn er allemaal groot en bekend mee geworden. Maar voor de overheid is dit model nieuw. Onbekend. Eng. En dus wordt er geen rekening mee gehouden bij de aanbesteding. Dat is niet direct een fout van dit bedrijf, hoewel je je kunt afvragen of ze dit model bekend genoeg hebben gemaakt bij het Kadaster. De rechter vond in ieder geval dat het Kadaster deze schade had moeten kunnen meenemen in hun afweging,



Wellicht dat steeds meer overheden zich er bewuster van zouden moeten worden dat met het steeds meer beschikbaar komen van dit soort open data er ook meer bedrijven zullen komen die deze data als ruw basismateriaal gebruikt voor verdere bewerking of die voor dit ruwe basismateriaal gratis basiszoekers/viewers beschikbaar stellen maar aan complexere en diepgravender (no pun intended) viewers een prijskaartje hangen.



Dat het Kadaster moeite heeft (als 'arme' organisatie) om tien miljoen op te hoesten is iets wat ze natuurlijk zelf ook weten, Des te zorgvuldiger moet je zo'n aanbesteding doen. Of liever nog: laten doen.
Paul Hart
Aanvullend het volgende:



Als ik het zo nog eens doorlees en even reken: een investering van 50 euro in een viewer, en vooruit, nog eens een paar ton in de verrijkende data o producten, en dan is er volgens HLA kennelijk zo 21 miljoen te verdienen.....



Zou het Kadaster niet zélf die verrijking kunnen doen? Basisgegevens gratis, wil je méér, dan betalen! Dan verdient uiteindelijk het Kadaster zichzelf terug!
Mike Bommerson
Daar gaan we wederom... Amerikaanse praktijken om zoveel mogelijk geld uit een rechtszaak te persen.

Uiteindelijk zal de gemeenschap er weer voor moeten opdraaien.

Door hetzelfde soort gezeur over (Europese) aanbestedingsverplichtingen wordt er in Amsterdam Nieuw-West geen groenafval meer opgehaald. :-(

Al die regeltjes komen de burger meestal niet ten goede. Zoals ik de praktijk ervaar tenminste.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Eerst gaan de banken aan de schandpaal vanwege 'het grote graaien' leidend tot een wereldwijde financiële crisis. We hebben daar allemaal van geleerd, lees: likken de wonden' alleen de bankiers zelf gaan gewoon door met het vullen der zakken. 'Na ons de zondvloed' lijkt ook op te gaan voor de ICT. Het ene artikel na het andere toont het giga financiële voordeel dat deze industrie behaalt, vaak zonder goed eindresultaat voor de opdrachtgevende overheid, zonder dat er sprake is van ook maar enig schaamrood op de kaken. Dus eis je keihard meer dan 21 miljoen om van een rechter met Amerikaanse dromen 10 miljoen toegeschoven te krijgen. Wat een waanzin en hoe zit het met de ivoren torens van de dames en heren in de toga's. Hebben die enig gevoel voor maatschappelijke verantwoordelijkheid?
Ron / burger
Het is natuurlijk nooit de bedoeling geweest om een commerciële partij een soort van monopolie te geven op het leveren van een KLICViewer à 50 euro per licentie per jaar. De getallen van HLA (een kleine 80.000 licenties met tot wel 200 licenties bij sommige organisaties) lijken mij absurd. Daarbij waren er dan (bij het vragen van geld voor een gedownloade viewer) echt wel meer commerciële aanbieders op deze markt gedoken. En dat is ook feitelijk wat de rechtbank Zutpen zegt: Er zijn onvoldoende aanknopingspunten voor het vaststellen van de omvang van de schade. Wat vreemd is dat HLA wel stelt dat voor de prijs van 50 euro extra functionaliteiten geboden worden waardoor gemakkelijk wettelijke voorgeschreven registratieverplichtingen kunnen worden nageleefd en zodoende boetes wegens schending kunnen worden voorkomen. Kortom: een goede business case. Maar toen de gratis Klicviewer van Kadaster beschikbaar was, heeft men geen (!) enkele moeite genomen de markt te betreden met hun eigen ‘pro’ product. Ook al was dat ‘aanmerkelijk beter’, volgens HLA. Dus geen marktinvestering van HLA om hun commerciële gelijk te halen. Te wijzen op de efficiëntere manier van werken met de CableGuard Pro. De beter opname in het informatiehuishouding van organisaties. Etc. Wel een investering in een onderzoek (dat hun eigen gelijk aantoont) en een rechtszaak om te verdienen aan schadeclaims. Tja, dat is ook een manier van geld verdienen. Maar niet door toegevoegde waarde te leveren, maar door afbreken. Feit blijft dat het Kadaster zijn aanbestedingsdocumenten niet op orde had. En ook de aanloop tot de uiteindelijke onderhandse aanbesteding verliep zeer slordig en gehaast. En daar is waar het Kadaster nu voor moet bloeden. Een hoger beroep zal ook dat vaststellen. Alleen de schadesom zal mogelijk (hopelijk!) terug gebracht worden.
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
waarom niet het kadaster een tik op de vingers gegeven en het daarbij gelaten? dit zijn amerikaanse toestanden die wij toch niet willen?



Frank van der Schaal / juridisch adviseur
In de aanbestedingsgroep op Linked-in is veel kritiek op de uitspraak. Hoewel we nog wel even moeten wachten op de publicatie van de tussenuitspraak.

O.a. is de vraag of je de totale gederfde winst wel bij voorbaat al aan 1 bedrijf kunt toekennen. Misschien komt er, binnen de verjaringstermijn, nog wel 'n bedrijf, dat kan aantonen dat het nog goedkoper zou hebben geoffreerd. In ieder geval theoretisch kun je dit nooit uitsluiten. Hetgeen vraagtekens zet bij de uitspraak.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Ongehoord. Hoeveel zou de rechter aan deze uitspraak verdienen?
W.J.H. de Boer / projectleider
Dit is gewoon te gek voor woorden! De burger gaat hier weer voor opdraaien, want het kadaster levert publieke diensten tegen betaling en de kosten zullen via verhoging van de tarieven betaald moeten worden.

Ik snap van de gerechtelijke uitspraak ook helemaal niets. Als de redenering van HLA juist zou zijn, heeft HLA het kadaster toch helemaal niet nodig om toch 20 miljoen euro winst te kunnen maken?!. Daarvoor is toch niet nodig om een opdrachtje voor 50.000 binnen te halen?! Als er al een directe relatie is tussen de opdracht van het Kadaster en de mogelijkheid om zo'n forse winst te maken, had ik dat HLA bereid zou zijn om geld toe te geven.

Kortom, m.i. een belachelijke uitspraak. Op deze manier duurt het niet lang meer of we krijgen ook in Nederland Amerikaanse toestanden. Moeten we met zijn allen niet willen!
Advertentie