Advertentie
digitaal / Nieuws

Flinke schadevergoeding na dubieuze aanbesteding

Drechtsteden, het samenwerkingsverband tussen Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam en Papendrecht, krijgt bijna een half miljoen euro schadevergoeding van een adviserende IT-specialist.

14 juni 2016

Drechtsteden, het samenwerkingsverband tussen Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam en Papendrecht, krijgt bijna een half miljoen euro schadevergoeding van een adviserende IT-specialist. De rechter bepaalde dat de man bij een aanbesteding van computerservers onrechtmatig heeft gehandeld, omdat hij de regels die bij de aanbesteding horen niet goed heeft nageleefd.  

Geen andere leveranciers benaderd 
De gemeenten claimden aanvankelijk 900.000 euro, later werd dat 600.000. Een deel van de schade is al gecompenseerd bij een nieuwe aankoop van servers, waardoor er circa 490.000 euro overblijft. Drechtsteden huurde de IT-specialist in voor advies bij de aanschaf van nieuwe servers. Hij adviseerde daarbij de servers van Nutanix en benaderde vervolgens het bedrijf Benelux Soft om een ‘proof of concept’ te organiseren, waarbij bekeken wordt of de servers goed functioneren bij de omvang van de gemeenten. Hij had daar ook andere aanbieders bij moeten benaderen. Volgens de rechter heeft dit onrechtmatig handelen tot schade geleid.


Buitensporige extra kosten

De man diende met zijn advisering volgens de rechter primair zijn eigen belang en niet die van de gemeente, door met Benelux Soft samen te spannen. De gemeenten bleken voor de proof of concept bij Benelux Soft erg duur uit. Er werd door de gemeente voor de servers bijna 1,7 miljoen euro neergelegd terwijl de leverancier zelf hier slechts 959.000 euro voor had betaald. De marge tussen die bedragen wordt als buitensporig gezien. Drechtsteden kocht later namelijk acht exact dezelfde servers voor 955.000 euro.


Zelfverrijking

Bovendien konden getuigen volgens de rechter niet weerleggen dat ICT-specialist in kwestie zelf beter is geworden van de aanbesteding bij Benelux Soft. Op de vraag of hij 200.000 euro van Benelux Soft heeft ontvangen voor het ‘binnengesleepte’ contract werd geen duidelijk antwoord gegeven. De bewering dat Drechtsteden een marktconforme prijs hebben betaald werd door de rechtsbank als niet geloofwaardig gezien. De geleden schade moet de man nu terugbetalen. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie