EU-verkiezingen in gevaar door AI
Overheidsdiensten vormen het voornaamste doelwit van cyberaanvallen.
De opkomst van AI-chatbots en manipulatie van informatie door kunstmatige intelligentie dreigt de Europese verkiezingen van 2024 in gevaar te brengen. Daarvoor waarschuwt de European Union Agency for Cybersecurity (ENISA).
Overheid voornaamste doelwit
Het Europese cybersecuritybureau registreerde tussen juli 2022 en juni 2023 2580 incidenten, een toename van een kleine drieduizend ten opzichte van het jaar daarvoor. Voornaamste doelwit van cyberaanvallen op specifieke sectoren waren overheidsdiensten. 19 procent van de incidenten waren daarop gericht. Tweede doelwit was de gezondheidszorg met 8 procent en op de derde plaats, met 6 procent, kwam de tranport- en financiële sector.
Deepfakes perfect voor aanvallen
Een merendeel van de geregistreerde incidenten waren gericht op informatiemanipulatie, bijvoorbeeld met deepfakes. Dat zijn nepfilmpjes die verraderlijk echt lijken. Daarmee is het heel eenvoudig om politici met hun eigen stem dingen te laten zeggen die ze nooit gezegd hebben. ‘Kunstmatige intelligentie, deepfakes en vergelijkbare technieken zijn perfect voor realistische en gerichte aanvallen’, aldus ENISA.
Zorgwekkende stijging
Het Europees cyberbureau noemt de toename van het aantal incidenten ‘een zorgwekkende stijging’. Het rapport benadrukt dan ook de dringende noodzaak voor overheden en cybersecurity-experts om gezamenlijk maatregelen te treffen om de verkiezingen eerlijk te laten verlopen.
Google eens op "Fight Impunity".