Advertentie
digitaal / Nieuws

Europa akkoord over wifi-apparatuur gemeenten

Europese gemeenten kunnen bij de Europese Commissie aankloppen voor geld om wifi-hotspots in hun gemeente op te zetten. Er is in totaal voor 120 miljoen aan subsidie beschikbaar gesteld, waarmee zo’n zesduizend tot achtduizend gemeenten voorzien kunnen worden van apparatuur voor wifi.

30 mei 2017

Europese gemeenten kunnen bij de Europese Commissie aankloppen voor geld om wifi-hotspots in hun gemeente op te zetten. Er is in totaal voor 120 miljoen aan subsidie beschikbaar gesteld, waarmee zo’n zesduizend tot achtduizend gemeenten voorzien kunnen worden van apparatuur voor wifi.

Subsidie aanvragen
In september 2016 kondigde de voorzitter van de Europese Commissie (EC) Jean-Claud Juncker aan dat er een financiële boost zou komen voor gemeenten om gratis wifi aan te kunnen bieden. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten nog wel hun goedkeuring geven. Die is er deze week gekomen. Gemeenten kunnen met een voucher subsidie aanvragen. De voorwaarde was dat de vaste lasten van de wifi-exploitant gedekt worden door de gemeenten zelf. Het geld voor het aanleggen van de wifi komt vermoedelijk in 2019 beschikbaar. 

Oost-Europa loopt achter
Uit gegevens van statistiekbureau Eurostat wordt duidelijk dat breedbandinternet in bepaalde Europese landen flink achterloopt. De integratie blijft met name hangen in Bulgarije, Griekenland, Roemenië en Letland. Luxemburg is voor 97 procent gedekt met breedbandinternet en daarmee het meest vergevorderd.

Nederlandse gemeenten worstelen met wifi

In Nederland wordt in veel gemeentehuizen en binnensteden al gratis wifi aangeboden door gemeenten. Dit verloopt niet altijd even soepel. Eerder werd een bedrijf dat wifi-technologie levert aan gemeenten op de vingers getikt omdat deze volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet aan de (privacy)eisen voldoet. 

Behoefte aan verdieping bij dit onderwerp en andere soortgelijke onderwerpen? Kom naar ons Smart City-evenement op 22 juni.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric Immink
Subsidie aan dergelijke trajecten geven lijkt mij verre van nuttig. Het is aan de markt dit op te pakken. In andere steden is dit wel door de markt gedaan... Staatssteun?
Jan met de pet
En wat gaat men doen voor de mensen die last hebben van hoog gevoeligheid en dus dagelijks worden geconfronteerd met lichamelijke problemen veroorzaakt door de straling. Dagelijks een piep in je hoofd op ongeveer 90dBm, bij verdichting van de bronnen loopt dat op tot zelfs veel hogere en ondragelijke waarden. Of last hebben van allerlei vage gewrichtsklachten, hoofdpijn, slecht zien (ook al heb je een bril op). Pech hebben voor deze burgers? Of gaan we nu echt eerst eens gedegen onderzoek doen naar de effecten van die rommel. Kennelijk is daar geld voor bij Brussel.
Henk Donkers
Nee, EricImmink, geen staatssteun. Iedereen kan er immers gebruik van maken. Het zou pas staatssteun zijn als het voordeel geld voor een (zeer) beperkt aantal partijen en voor anderen niet
Sjaak / waakzaam burger
@Ericlmmink. Het aanleggen van wegen zou dan staatssteun zijn. Onzin derhalve. Bovendien moet geen heil aan 'de markt' toegekend worden. Sinds 'de markt' meer macht heeft gekregen (begin negentiger jaren), is de westerse democratie ten negatieve beïnvloed.
H. Wiersma / gepens.
Te gek voor woorden dat de EU hiervoor geld heeft en dat dit soort zaken niet via de landen zelf loopt. Hoogste tijd dat de EU eens echt werk maakt van een kerntakendiscussie.
Advertentie