Advertentie
digitaal / Nieuws

Burgemeester New York spreekt ineens zijn talen

Eric Adams, burgemeester van de stad New York, zet kunstmatige intelligentie in om inwoners in het Mandarijn te woord te staan.

24 oktober 2023
Portret van Eric Adams, burgemeester van New York
Eric AdamsShutterstock

De stem van Eric Adams, burgemeester van de stad New York, is te horen in geautomatiseerde telefoonberichten in verschillende talen. Privacyvoorvechters vinden dat hij de inwoners voor de gek houdt door hiervoor kunstmatige intelligentie te gebruiken.

Projectleider Kennismanagement S11

JS Consultancy
Projectleider Kennismanagement S11

procesmanager visie cultureel centrum

Yacht
procesmanager visie cultureel centrum

Geautomatiseerde telefoontjes

‘Dag, hier spreekt uw burgemeester. Heeft u weleens overwogen om bij de gemeente te komen werken?’ In Nederland zouden de meeste mensen vermoedelijk raar opkijken van zo’n telefoontje, maar in de Verenigde Staten zijn geautomatiseerde telefoonberichten of robocalls vanuit bedrijven en overheidsorganisaties gebruikelijker. Wat de New Yorkers vermoedelijk wèl verbaast, is dat burgemeester Eric Adams tegenwoordig Mandarijn en Jiddisch lijkt te spreken.

De burgemeester van New York City gebruik kunstmatige intelligentie (AI) om de inwoners in verschillende talen te woord te staan. Dat schrijft de New York Times. De geautomatiseerde telefoontjes moedigen mensen aan om te solliciteren bij de gemeenten of om aan buurtevenementen deel te nemen.

AI actieplan

Ook introduceerde hij onlangs een chatbot die een groot deel van de eenvoudige vragen aan de gemeente kan afhandelen. Het is allemaal onderdeel van een groter plan om de voordelen van AI beschikbaar te maken voor de inwoners en ze te beschermen voor de nadelen.

Deze week presenteerde Adams het actieplan voor AI van de stad New York. ‘Met de lancering van ons AI actieplan, de eerste voor een grote Amerikaanse stad, verankeren we onze verplichting om deze opkomende technologie verantwoord te gebruiken, en verzekeren we ons ervan dat we de juiste tools op de juiste manier inzetten,’ schrijft hij in de inleiding.

Doen alsof je Spaans spreekt

Volgens de actiegroep The Surveillance Technology Oversight Project slaagt Adams daar met de robocalls niet in. De privacyvoorvechters vinden het ‘diep Orwelliaans’ om mensen te laten denken dat de burgemeester talen spreekt terwijl dat niet zo is. Ze vermoeden dat het Adams niet zozeer te doen is om het dienen van de inwoners, maar om zijn herverkiezing in 2025 veilig te stellen. Zijn voorganger Bill de Blassio sprak Spaans, wat in een stad met meer dan 1,5 miljoen Spaanstaligen een voordeel is.

Desinformatie

De actiegroep maakte een parodie, waarin de stem van de burgemeester de New Yorkers groet in een elventaal uit Lord of the Rings en in het Klingon, een taal die in de televisieserie Star Trek wordt gesproken. Ze waarschuwen dat de stem van de burgemeester evengoed kan worden misbruikt om desinformatie te verspreiden.

De stad gebruikte software van het bedrijf Eleven Labs om de telefoonberichten te genereren. Volgens de New York Times hebben de robocalls de stad 32.000 dollar gekost. De chatbot kost ongeveer 600.000 euro om te ontwikkelen. Het maken van de parodie kostte 50 dollar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie