Advertentie
digitaal / Nieuws

Drie ministeries gaan samen inkopen

De ministeries van BZK, VWS en FIN gaan hun inkoop bundelen in een gezamenlijke inkooporganisatie. In de loop van het jaar moeten meer ministeries aansluiten.

19 december 2011

Per 1 januari bundelen drie ministeries hun inkoop in een gezamenlijke inkooporganisatie. In de loop van het jaar moeten meer ministeries aansluiten.

Compact

De krachtenbundeling is onderdeel van het straven naar een 'compacte' rijksdienst waarin onderdelen van de bedrijfsvoering van de rijksoverheid zo efficiënt (en daarom vaak centraal) mogelijk worden georganiseerd. De circa 200 plekken vanwaaruit de overheid nu inkoopt zullen op termijn samengaan in een aantal 'inkoopuitvoeringscentra' die per inkoopdomein goedkoper en vooral ook deskundiger kunnen werken. Kennis van de wat gecompliceerdere producten (zoals ICT-gerelateerde zaken) is nu vaak beperkt en versnipperd, waardoor verkeerde keuzes op de loer liggen.

HIS

De nieuwe Haagse Inkoop Samenwerking (HIS) bedient vanaf januari 2012 de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het kerndepartement Financiën (FIN). Daarbij gaat het volgens de woordvoerder van BZK om de inkoop van 'alles wat met de bedrijfsvoering te maken heeft'. De HIS wordt onderdeel van De Werkmaatschappij, de bedrijfsvoeringsafdeling van BZK. De leveranciers zullen volgens BZK gaan merken dat de inkoopactiviteiten en aanbestedingen van de drie ministeries voortaan bij de HIS zijn ondergebracht.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
Wij hebben in de regio nu ook een shared service centrum waarin centraal wordt ingekocht. Hierbij de nadelen:

Te veel verkeerde producten, want niet precies wat je wilt, maar welk een beetje en in grote aantallen, dus 'goedkoop'

Grote contracten met een bijbehorend verplicht duur aanbestedingsproces, maar het product is 'goedkoop'

Onmogelijk om spullen tijdig te krijgen, waardoor iets simpels als papier maanden van tevoren besteld moet worden. Maar het product is 'goedkoop'

Extra mensen in dienst om de centrale inkoop te regelen, want grote aanbestedingen zijn ingewikkeld. Maar het product is 'goedkoop'



mensen wanneer komt de overheid er nou achter dat grootschalig niet altijd (vrijwel nooit) goedkoop is. Als je tenminste alles meetelt en niet alleen het product.
Ton Novotný / inkoopadviseur
Bundeling is goed, maar dan moet het wel de bundeling van kennis betreffen. Zoek daar de samenwerking. Bundeling vanwege volume is alleen nuttig als het de zogenaamde hefboomproducten betreft (portfolio Kraljic), voor het overige moet je het vinden in interne efficiëntie van de organisatie zelf. Centraal inkopen kan een zegen zijn, maar weet wel waar je aan begint. Want inderdaad, slagvaardigheid kan afnemen, langdurige processen liggen voor de hand (zeker als verschillende organen beslissingsbevoegd blijven en wie staat nou graag zijn invloed af?) en de frustratie van net niet krijgen wat je zelfstandig wellicht wel had ingekocht is heel begrijpelijk. Denk goed na over de mogelijke financiële opbrengst afgezet tegen de te verwachten kwaliteit van het te verwerven product, inclusief de tevredenheid van de interne klant.
Advertentie