Advertentie
digitaal / Nieuws

Donner zet mes in websites rijksoverheid

Donner heeft laten uitzoeken in welke mate de overheidswebsites toegankelijk zijn voor burgers, maar ook of de kwaliteit en efficiënte beheerbaarheid goed is.

14 november 2011

De ministeries beheren gezamenlijk bijna 400 websites, waarvan het merendeel niet aan officiële eisen van toegankelijkheid voldoet. Minister Donner wil eerst een sanering.

400 sites

Donner heeft op verzoek van de vaste Kamercommissie BZK laten uitzoeken in welke mate de overheidswebsites voldoen aan de officiële webrichtlijnen. Die richtlijnen zeggen wat over de toegankelijkheid voor iedere burger, maar ook over de kwaliteit en efficiënte beheerbaarheid van websites. Alleen al bij de ministeries zijn er 400 actieve sites in beheer, waarvan er tot dusver 60 zijn getoetst op de webrichtlijnen. Slechts eenderde daarvan voldoet volledig aan de webrichtlijnen.

Saneren

Het laten toetsen en vervolgens aanpassen van de resterende 340 sites is niet de juiste aanpak, vindt Donner. het saneren van de sites van de rijksoverheid en deze vervolgens onderbrengen bij rijksoverheid.nl zou goedkoper en sneller zijn. De communicatiedirecteuren en CIO's van de ministeries zullen met voorstellen daartoe moeten komen.

Gelaagd

Maar ook de manier van toetsen moet anders, want sommige sites komen er in de beoordeling bekaaid af, terwijl ze uitermate toegankelijk zijn. Mijn.overheid.nl is daar een voorbeeld van. De oorzaak ligt volgens Donner in het 'gelaagde' toetsingssysteem voor de beoordeling van sites. Een site die net niet aan het hoogste van de drie niveaus voldoet, kan daardoor opeens in het laagste niveau vallen (dat is gebaseerd op slechts 13 procent van de webrichtlijnen). "De huidige toetsingssystematiek doet te weinig recht aan de mate van werkelijke toegankelijkheid van de websites van de rijksoverheid en medeoverheden", aldus Donner. Hij wil dat samen met onder andere de Stichting Waarmerk Drempelvrij.nl aanpakken.

Gemeenten

De gemeenten, waarvan slechts 2 procent volledig aan de webrichtlijnen voldoet, hebben tot eind 2012 om aan het laagste niveau te voldoen en nog twee jaar daarna om volledig te voldoen aan de webrichtiljnen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieter van der Hoog
Prima actie, maar dan heb ik nog een diepe diepe wens. Kan hij er dan ook voor zorgen dat er in de volle breedte een algemene overheidswebsite komt? Ik erger me namelijk wezenloos aan de spotjes die reclame maken voor 'rijksoverheid.nl'. Daar zit ook info bij die gewoon bij het primaire loket (Jorritsma, de gemeente) te halen is. Maak daar dan gezamenlijk 'overheid.nl' van, dan kunnen de 418 gemeentes hun eigen inspanningen voor al hun websites ook beperken. We zijn toch 1 overheid, niet?





Otto Cox
Eén website klinkt leuk en efficiënt, maar de informatie die burgers en bedrijven van die overheid nodig hebben is heel verschillend. En daarmee verschillend de doelen van de webpagina's. Als een eindeloze zoektocht naar de juiste site wordt vervangen door een eindeloze zoektocht binnen die ene site is het kind met het badwater weggegooid.
Advertentie