Digitale kaarten helpen Zeeland met toerisme
Het project ‘de Zeeuwse Ankers’ valt in goede aarde bij Marc Kocken, sectorhoofd Erfgoed en Publiek van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Hij vertelt op de website van IPO over het succes van het digitale platform, waarop op verschillende manieren verhalen over Zeeland worden verteld.
Alle povincies hebben cultuurhistorische en archeologische waarden toegankelijk gemaakt via digitale kaarten en bestanden. Dat is te lezen op de website van IPO. Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland is tevreden met de manier waarop provincie Zeeland haar 'biografie' via de Zeeuwse Ankers online presenteert.
Informatie over provincie
Het project ‘Zeeuwse Ankers’ valt in goede aarde bij Marc Kocken, sectorhoofd Erfgoed en Publiek van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Volgens Kocken hebben alle provincies in Nederland hun cultuurhistorische en archeologische waarden toegankelijk gemaakt via digitale kaarten en bestanden. Zeeuwse Ankers is een voorbeeld daarvan. Het is een digitaal platform met uitbreide informatie over de provincie. ‘Er zijn verhalen te vinden over landschappen, monumenten, voorwerpen in musea en verhalen over mensen. De website verbindt die verschillende onderdelen van erfgoed en landschap met elkaar’, aldus Kocken op de website van IPO.
Verhalen verbinden aan een plek
De verhalen op de website zijn meestal verbonden met één plek, een persoon, voorwerp of document. ‘We noemen deze verhalen ‘ankers’. En die ankers kun je op locatie bekijken. Op zo’n locatie hangt een ankerschildje met een QR-code. Met een smartphone kun je dan verbinding maken met het betreffende verhaal of de video op de website’, legt Kocken uit. Vorig jaar bezochten zo’n 60.000 bezoekers de website. Dat waren onder meer toeristen die bezienswaardigheden wilden ontdekken, inwoners die hun eigen provincie wilden leren kennen maar ook mensen die zich mogelijk in Zeeland willen vestigen, vertelt Kocken.
Geluidsapparatuur
Met de website worden volgens Kocken mensen naar de provincie gelokt. 'En bedrijven vinden mogelijk op de site de inspiratie die hen over de streep trekt om zich hier te vestigen.’ Er zijn daarnaast ook ‘ankerplaatsen’ aangelegd op diverse dorpspleinen en havens in Zeeland. Op sommige plekken is geluidsapparatuur te vinden waar bezoekers naar verhalen kunnen luisteren uit minimaal drie verschillende perioden. Op informatiepanelen wordt extra toeristische achtergrondinformatie verstrekt. De plekken zijn te vinden in Yerseke, Dreischor, Borssele, Kamperland en Sas van Gent. Er komen volgens IPO nog meer plekken bij in de toekomst.
Biografie presenteren
Kocken vindt dat provincies een belangrijke rol hebben bij het toegankelijk maken van het Nederlandse erfgoed. Er werd dan ook vanuit de provincie subsidie verstrekt aan Zeeuwse Ankers. ‘De provincie heeft destijds gezegd: er gebeurt zoveel op lokaal niveau, er zijn veel musea, er is prachtig erfgoed, er zijn zoveel mooie plekken in onze regio. Hoe maak je dit bekend aan toeristen, aan grote bedrijven? Toen is er nagedacht over een goede manier om de biografie van Zeeland te presenteren. Zo is het idee ontstaan van Zeeuwse Ankers.’
Het volledige verhaal is te vinden op de website van IPO.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.