Advertentie
digitaal / Nieuws

Digitaal risicoprofiel helpt brandweer bij preventie

De Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft een digitaal risicoprofiel opgesteld. Per gebied zijn daarmee middelen, mensen en preventieactiviteiten gerichter in te zetten.

11 oktober 2013

Het korps Brandweer Amsterdam-Amstelland maakt naam met het opstellen van een digitaal risicoprofiel. Per gebied zijn daarmee middelen, mensen en preventieactiviteiten gerichter in te zetten.

12 Miljoen incidenten
Het korps won vorige week zelfs de Dutch BI Award voor het creatief inzetten van technologische ontwikkelingen. Amsterdam-Amstelland bouwde een systeem waarin 600.000 gebouwen, wegen en andere objecten zijn opgenomen, incombinatie met mogelijke incidenten, daadwerkelijke incidenten en openbare gegevens uit basisregistraties (BAG). Dat leverde 12 miljoen potentiële incidenten op, die per deelgebied in kaart zijn gebracht - van chemische branden tot auto-ongelukken tot CO2-vergiftigingen. In werkelijkheid doen zich jaarlijks ruim 10.000 incidenten voor.

Locatie kazerne
Voorheen was de inschatting van risico’s vooral een kwestie van kennis en ervaring, vertelt Barry van ‘t Padje, projectleider Risicoprofiel bij het korps. “Eén van de dingen die bij de brandweer veel impact hebben is bijvoorbeeld de vraag waar je een kazerne neerzet. Door het zo nauwkeurig te berekenen van de risico’s tot op pandniveau kun je alles meeneemen in het besluit waar je welk personeel en materieel neerzet.” Ook opleidingen zijn per gebied beter te richten op de specifieke risico's.

Meer preventie
Kostenbesparingen bij de brandweer zelf zal het digitale risicoprofiel, dat is opgezet met software van Qlikview, volgens Van 't Padje niet opleveren, maar het risicoprofiel geeft wel mogelijkheden voor een werkwijze die meer is gericht op preventie en daarmee zullen veel branden (en dus miljoenen aan schade) kunnen worden voorkomen. In gebieden met een hoog risico worden niet alleen de aanrijtijden minimaal gehouden, maar wordt ook meer preventiewerk verricht.

Open data
Hoe groter de input, hoe beter de risico-inschattingen, dus er zijn veel databronnen gebruikt. “We hebben veel open data van de overheid gebruikt, zoals de BAG, geografische data, de monumentenstatus van gebouwen, de CBS-cijfers op buurtniveau en gegevens uit het eigen brandweersysteem. Dat ging eigenlijk vrij simpel.” Maar het systeem, waaraan inmiddels twee jaar is gewerkt, kan altijd beter. “We hebben ook de Kamer van Koophandel-data gekocht – vreemd dat je daarvoor moet betalen overigens – en gegevens over bouwregelgeving en vergunningen verzameld. Er zijn nog legio mogelijkheden. We hebben nog lang niet het onderste uit de kan gehaald.” 

Kantoorgebouwen riskanter
De digitaal uitgerekende risico’s leveren ook verrassingen op. “Zo verwachtten we niet dat de kans op brand in kantoorgebouwen hoger is dan in industriële gebouwen.” Het risicoprofiel wijst anders uit. “Daar was ook maar beperkt statistiek over beschikbaar. Nog een andere: bij ouderen is er minder kans op brand dan bij jongeren. Menselijke gedrag blijkt erg belangrijk, en ouderen zijn gewoon voorzichtiger, is de hypothese.”

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie