Slimme camera onderscheidt lachgasballon van strandbal
Een test met lachgasdetectie door AI op Scheveningen was succesvol. De gemeente onderzoekt de wenselijkheid van een vervolg.
Kan een slimme camera lachgasgebruik detecteren? Om die vraag draaide een testdag op Scheveningen in maart 2023. De test is inmiddels geëvalueerd en de camera weggehaald. De conclusie luidt dat het systeem in de meeste gevallen in staat was om op de juiste momenten een persoon met een lachgasballon te detecteren.
Trainen met ballonnen
Hoe leer je een slimme camera om lachgasgebruik te herkennen? Welnu, je voedt een algoritme met heel veel beelden van lachgasballonnen en van heel veel soorten mensen en groepen mensen. Je leert de kunstmatige intelligentie om een specifieke handeling te detecteren, namelijk het houden van een ballon op mondhoogte. Je leert het systeem ook dat een Pikachu-ballon op de boulevard níet geldt als de juiste soort ballon, net als andere ballonnen aan touwtjes, voetballen en strandemmertjes. Je oefent net zo lang totdat de kunstmatige intelligentie geen signaal geeft bij vals alarm en wel in staat is om de aanwezigheid van een lachgasballon bij een persoon waar te nemen.
Anoniem signaal naar handhaving
In maart testte gemeente Den Haag met acteurs, ballonnen en ballon-achtige voorwerpen of de slimme camera kan worden ingezet om lachgasmisbruik te detecteren. Uit de proef bleek dat het systeem in de meeste gevallen in staat was om op de juiste momenten een signaal te geven. De camera maakt geen opnames van mensen of gezichten, maar stuurt alleen een anoniem signaal naar een platform. Dat belandt direct bij de handhavingsorganisatie van de gemeente, die de situatie ter plekke beoordelen.
Gemeente onderzoekt vervolg
Den Haag onderzoekt nu of het wenselijk is om hiermee door te gaan en of een vervolg plaatsvindt in Scheveningen of op andere relevante plekken in de stad. De proef is onderdeel van SHIELD, een samenwerking van de gemeente en de politie op het gebied van technologische innovaties voor veiligheid. De testdag vond plaats als onderdeel van Living Lab Scheveningen, waar de gemeente sinds 2022 experimenteert met digitale innovaties voor de maatschappelijke opgaven.
‘De gemeente Den Haag wil eventuele drugsoverlast terugdringen en maakt daarom gebruik van de meest geavanceerde technieken die voorhanden zijn,’ bevestigt Anouk Zwaan, veiligheidsregisseur van de gemeente Den Haag. Het gebruik van lachgas is per 1 januari 2023 verboden, maar volledige handhaving komt pas rond deze tijd op gang.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.