In de huid van een politicus
Leerlingen op de Havo en het VWO kunnen nu eens aan den lijve ondervinden hoe moeilijk, of juist makkelijk, het is om het werk van een politicus te doen. En dat gaat tegenwoordig natuurlijk via een game.
Lesprogramma
De game, ‘Wettenstrijd’ genaamd, past in de trend waarbij computerspelletjes in de klas worden gebruikt om het lesprogramma te versterken, aldus Eelco Braad, docent Game Design/Development aan de Hanzeschool. Samen met zijn studenten ontwikkelde hij het spel in opdracht van de stichting ‘het nieuwe stemmen’, een samenwerkingsverband van diverse jongerenpartijen in de regio Groningen. Het platform wil de betrokkenheid van de jeugd bij de politiek vergroten.
Europarlement
Wettenstrijd geeft havisten en vwo’ers uit de hoogste klassen een kijkje in het werk van het Europarlement. De klas wordt in partijen verdeeld, die moeten proberen hun standpunten zo goed mogelijk door het parlement te loodsen. ‘De leerlingen kruipen in de huid van een parlementslid en krijgen daarmee een kijkje achter de schermen’, aldus Braad.
Mix
Nieuw aan deze game is de mix van de virtuele wereld en het echte leven. ‘Het spel speelt zich op de computer af in de omgeving van het Europarlement, maar de onderhandelingen worden in de klas gevoerd. Wil een deelnemer scoren, dan moet hij of zij op een medespeler van een andere partij afstappen om deze te overtuigen van zijn plan. Vervolgens zal deze dan op de computer voor of tegen het plan stemmen, ‘legt Braad uit. De game bevindt zich in de pilot-fase en wordt met hulp van subsidie verder uitgewerkt. Scholen kunnen het opnemen in hun lespakket en gebruiken in bijvoorbeeld de les maatschappijleer.
Het project Wettenstrijd is volop in ontwikkeling en kan nog input gebruiken. Mensen met ideeën, opmerkingen of aanvragen voor informatie kunnen terecht op de website van het nieuwe stemmen.
Wb. vaardigheden wordt inderdaad bedoeld; kennis om maatschappelijke vraagstukken te analyseren en een mening te vormen. Dit houdt nadrukkelijk in dat de Europese bestuursstructuur op attractieve en speelse wijze wordt uitgelegd. De redenering over het "opleiden tot machtelozen" volg ik daarom niet echt?
Goede ideeen en suggesties voor het lespakket zijn van harte welkom!