Advertentie
digitaal / Nieuws

'Dit is het moment voor kritische vragen'

De schrijver van 'De Google formule' waarschuwt dat Google zich niet altijd aan afspraken houdt.

14 februari 2023
Google-shutterstock-172659857.jpg

In 2023 bestaat Google 25 jaar. Reden voor journalist en zoekmarketingspecialist Bob Hardus om in de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf te duiken. Zijn vandaag verschenen boek 'De Google formule' poogt een antwoord te geven op de vraag hoe Google kon uitgroeien tot een machtige wereldspeler, waarmee ook de Nederlandse overheid steeds nauwer verbonden raakt.

Directeur

Divosa via ADJ
Directeur

specialist Horizontaal

JS Consultancy
specialist Horizontaal

publieke cloudstrategie

Google is verreweg de grootste zoekmachine ter wereld. Google Maps is het meest gebruikte kaartensysteem, Android is de marktleider voor mobiele besturingssystemen en YouTube is dat voor online video’s. De strijd over generatieve AI-toepassingen moet nog losbarsten, maar het staat vast dat Google ook daarin goede kaarten in handen heeft, want er zijn weinig bedrijven die over meer data beschikken dan Google. Al met al genoeg redenen om kritisch te zijn wanneer de Nederlandse overheid in de publieke cloudstrategie een opening biedt voor Google, vindt auteur Bob Hardus. Dat overheden binnenkort mogen gebruikmaken van de opslagcapaciteit en de Workspace-producten van Google, stelt hem niet gerust.

Google stuurt alle data door één datastroom. Als overheid moet je vragen waarom het niet mogelijk is om fysiek een afslag te maken.

BB Zolang de overheid nog werkt met Microsoft en data opslaat op eigen servers, is er nog gelegenheid om Google kritische vragen te stellen, schrijf je. Waarover?

BH 

De overheid heeft in 2021 een DPIA laten doen, waaruit tien veiligheidsrisico's naar voren kwamen. Zo was onvoldoende beschreven wat er met de persoonlijke data uit accounts gebeurt en was er te weinig transparantie over data in ruime zin. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt met Google, maar we weten niet wat die afspraken inhouden. Als ik samen met journalist Maurits Martijn vraag wat Google concreet van plan is om de risico’s af te dekken, krijg ik een witgelakt document toegestuurd.

BB Welke problemen voorzie je als de overheid overstapt naar Google?

BH 

Het risico op een vendor lock-in ligt op de loer. Je stopt je data in één systeem en als je vervolgens niet meer gebruik wil maken van dat systeem, omdat het privacygevoelig of duur blijkt te zijn, kun je er niet meer uit zonder veel problemen en hoge kosten. José van Dijck, hoogleraar digitale samenleving en mediacultuur aan de Universiteit Utrecht,  waarschuwt in mijn boek: als we niet oppassen, zitten we vast aan Google zoals Duitsland aan het Russische gas.
Een ander risico is dat Google geen onderscheid maakt tussen data van de overheid en andere data. Het stuurt alle data door één datastroom, die wordt opgeslagen in Middenmeer of de Eemshaven. Als overheid moet je dan vragen waarom het niet mogelijk is om fysiek een afslag te maken. Er wordt vaak gedaan alsof het heel ingewikkeld is, maar uiteindelijk gaat het om data op een harde schijf, waar de overheid in theorie bij moet kunnen. Zet een extra container neer met het label ‘overheid’ erop.

BB Uit je boek rijst twijfel over de betrouwbaarheid van de beloftes die Google doet. Je grijpt terug op de keren dat Google ‘met de hand op het hart’ beloftes deed die het later niet nakwam. Maar de overheid is toch ook niet gek? Die stelt toch voorwaarden?

BH 

Dat ze het moment van vragen stellen zo makkelijk voorbijlopen, doet mij vermoeden dat ze meedeinen met de ingemasseerde antwoorden van Google dat het nu wel goed is geregeld. Vergelijk het met het moment in 2007 dat advertentieplatform DoubleClick door Google werd gekocht. De EU stelde als voorwaarde dat de data nooit met elkaar verbonden zouden worden. Afgelopen jaar is dat toch gebeurd. Indachtig de vendor lock-in: wat kunnen we straks nog beslissen als Google vindt dat ze de afspraken niet meer hoeven na te komen? Niks, want op dat moment kunnen we onze data er niet meer uit krijgen. Dan heeft de overheid een structureel probleem.

BB Maar onder de Europese Digital Markets Act zijn interoperabiliteit en dataportabiliteit toch sowieso verplicht?

BH 

Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon Web Services hebben een samenwerkingsverband waarbinnen ze interoperabiliteit organiseren binnen hun cloudsystemen. Straks kunnen we data uitwisselen binnen Big Tech, maar niet met Gaia-X (de Europese cloud in wording) of een Nederlandse speler. Een andere oplossing lijkt al bijna uit het oog verloren, omdat de technische achterstand te groot is. Daarom is het zaak om juist nu waakzaam te zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie