Advertentie
digitaal / Nieuws

Amsterdam gaat voor open data

D66 en VVD in Amsterdam willen dat 'open data' in hun gemeente de norm wordt. Tot welke handige toepassingen dat kan leiden moet tot uiting komen in het nieuwe initiatief Apps for Amsterdam.

15 februari 2011
D66 en VVD in Amsterdam willen dat 'open data' in hun gemeente de norm wordt. Tot welke handige toepassingen dat kan leiden moet tot uiting komen in het nieuwe initiatief Apps for Amsterdam.
Wedstrijd
Waag Society, gemeente Amsterdam en Hack De Overheid geven woensdagavond het startschot voor Apps for Amsterdam, een initiatief dat data van de gemeente Amsterdam toegankelijk moet maken voor iedereen, via handige applicaties voor bijvoorbeeld web of smartphones. Studenten, programmeurs, ondernemers, ontwerpers en ambtenaren worden uitgenodigd deel te nemen aan een wedstrijd waarbij de beste 'apps' in de prijzen vallen.

Norm
'Open data' staat doorgaans voor gegevens van uiteenlopende aard die door overheidsinstanties zijn verzameld en die vrij beschikbaar zijn voor hergebruik. (En dat laatste betekent meestal in handige digitale vorm.) Het momentum voor open data is er in Amsterdam, want D66 en VVD hebben onlangs een initiatiefvoorstel ingediend om open data tot norm te maken. "Alle data, voorzover niet onderworpen aan privacy-regels moet in principe openbaar zijn", aldus D66 raadslid Carolien Roodink. "Nu publiceert een gemeente alleen omdat het wettelijk verplicht is of wanneer er een Wob-verzoek komt." Het gaat er voor Roodink om dat gegevens die toevallig zijn verzameld uit hoofde van een bepaalde kerntaak, met een geringe inspanning beschikbaar zijn te stellen op een manier die door een computer is te verwerken. "We zijn dat gewoon nog niet gewend met zijn allen. Het belangrijkste probleem is eigenlijk dat men er nog niet aan heeft gedacht."

Wijkkrantje
Roodink noemt als voorbeeld de kapvergunningen die de gemeente verleent. "Die moeten al gepubliceerd worden maar wettelijk gaat die verplichting niet verder dan het lokale wijkkrantje, terwijl je dat soort dingen gewoon handig op internet wilt kunnen zien." Haar fractie pleitte eerder ook al voor het ter beschikking stellen van actuele resiinformatie voor trams en bussen via een smartphone-app.

Verdienen
Geld verdienen met dergelijke apps vindt Roodink in principe geen probleem. "Vooropgesteld we voor de data van de overheid eigenlijk al hebben betaald, moet dat kunnen, zolang de toegang tot die data maar open blijft voor anderen die er ook diensten mee willen ontwikkelen."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T van der Voort
Amsterdam bla bla bla! Probeert u eens wat digitaal aan te vragen in de hoofdstad, nee belt u even voor een formulier. Overigens is de dienst ICT onder curatele gesteld vorige week. Kan dat getrompetter eens ophouden?
Advertentie