Advertentie
digitaal / Nieuws

Cyberbeveiligers ministerie werken met onveilige middelen

De ambtenaren die voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) digitale dreigingen moeten bestrijden, werken zelf vaak met verouderde en onveilige middelen. Daardoor kunnen ze niet goed communiceren en kunnen ze soms documenten niet met elkaar delen, meldt AG Connect.

01 oktober 2021
shutterstock-cybercrime.jpg

De ambtenaren die voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) digitale dreigingen moeten bestrijden, werken zelf vaak met verouderde en onveilige middelen. Daardoor kunnen ze niet goed communiceren en kunnen ze soms documenten niet met elkaar delen, meldt AG Connect.

Vertrouwelijk

Volgens het ICT vakblad blijkt dat uit een recent rapport van de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB), een onafhankelijk onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De problemen spelen onder meer bij de Taskforce Cyber (TFC), een onderdeel van het ministerie dat in 2015 is opgericht. Medewerkers moeten cyberdreigingen uit het buitenland op tijd aan zien komen en bedenken hoe Nederland daar het best op kan reageren. Het TFC werkt daarvoor samen met andere ministeries en andere landen. De uitgewisselde informatie, die soms vertrouwelijk of zelfs staatsgeheim is, komt niet altijd aan of komt te laat aan.

 

Ongeschikt

Medewerkers van de TFC kunnen vanwege ICT-beperkingen namelijk soms documenten niet ontvangen of uitsturen. Informatie komt daardoor soms via indirecte weg uit bij cyberdiplomaten. Volgens het IOB-rapport ‘zijn er voor de TFC relevante posten die niet over geschikte communicatiemiddelen beschikken om bepaalde documenten te ontvangen of versturen, wat er onder meer toe leidde dat belangrijke informatie land X wel op tijd bereikte, terwijl de informatie in land Y niet of pas na omzwervingen aankwam.’ Sommige diplomaten hebben gedateerde communicatiemiddelen, anderen hebben ICT-tools die niet veilig genoeg zijn voor het afhandelen van de informatie in kwestie. In sommige gevallen ontbrekend communicatiemiddelen volledig, meldt de IOB op basis van interviews met medewerkers van BZ en interne documenten van het ministerie.

 

Coördinatie

De TFC heeft in het takenpakket het verzorgen van diplomatieke respons en coördinatie bij cyberaanvallen en andere incidenten. Daarnaast doet de taskforce aan diplomatieke inzet om de internationale rechtsorde te bevorderen in het cyberdomein. Ook werkt de organisatie aan financiële inzet voor capaciteitsopbouw op cybersecuritygebied in andere landen.’Gezien de toenemende cyberdreigingen richting Nederland neemt de maatschappelijke en politieke aandacht voor uitdagingen in het cyberdomein toe’, schrijft de IOB in het rapport 'Verbeter de verbinding' dat afgelopen zomer is uitgekomen. ‘Hierdoor is het werk van de TFC urgenter geworden. Het internationaal cybersecuritybeleid, waarbinnen de TFC sinds 2015 opereert, is als relatief jong beleidsterrein echter nog niet eerder geëvalueerd.’

 

Lees het hele artikel bij AG Connect

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W van der Neut
Het IOB rapport zelf, en een reactie op het rapport van het Kabinet, is hier te vinden: www.iob-evaluatie.nl/resultaten/publicaties/rapp …
A Pietersen
Kleine correctie op de laatste alinea: het rapport van IOB is niet afgelopen zomer maar woensdag 29 september, tegelijkertijd met de beleidsreactie, gepubliceerd en naar de Tweede Kamer verzonden.
Advertentie