Advertentie
digitaal / Nieuws

Criminelen profiteren nog steeds van Log4j-gaten

In plaats van nieuwe aanvalsgolven lanceren cybercriminelen gerichte aanvallen op bedrijven die ze eind vorig jaar al hadden geïnfiltreerd.

28 november 2022
Log4j-shutterstock-2091644734.jpg

Criminelen profiteren nog steeds van de kwetsbaarheid Log4j, een open source Java-logtool die voor veel applicaties wordt gebruikt. Veel organisaties blijken geen updates door te voeren, zo meldt G DATA CyberDefense in een persbericht.

principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Yacht
principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Coördinator Planning en Managementinformatie S12

JS Consultancy
Coördinator Planning en Managementinformatie S12

Kwetsbaar

Het aantal nieuwe cyberaanvallen neemt af in het derde kwartaal van 2022, zegt het Duitse antivirusbedrijf. In plaats van nieuwe aanvalsgolven lanceren cybercriminelen momenteel gerichte aanvallen op bedrijven die ze eind vorig jaar al hadden geïnfiltreerd via de kwetsbaarheid.

'Backdoors'

Aanvallers installeerden eerder ‘backdoors’ die onopgemerkt bleven. Ze maken daar nu misbruik van en smokkelen extra kwaadaardige code het netwerk in, inclusief ransomware. 'Bijzonder verontrustend is het feit dat nog niet alle organisaties de kwetsbaarheid hebben opgelost. Dit betekent dat ze nog steeds een potentieel doelwit zijn voor cybercriminelen', zo schrijft het bedrijf.

Tijd van oogsten

'Wat we aan het begin van het jaar hadden voorspeld over de exploitatie van de Log4j-kwetsbaarheid komt nu uit,' zegt Eddy Willems, security-expert bij G DATA CyberDefense. 'Dankzij Log4j was het voor cybercriminelen een fluitje van een cent om honderdduizenden systemen te infecteren. De tijd van oogsten is helaas nu aangebroken.'

Populaire malware

Daarentegen daalt het aantal nieuwe aanvallen in vergelijking met het vorige kwartaal in 2022 wel, namelijk met zo’n 13,7 procent. 'Bij consumenten is de daling groter dan bij bedrijven. Het aantal afgewende aanvallen op zakelijke klanten daalde van het tweede kwartaal naar het derde kwartaal met 7,5 procent en voor particuliere klanten met bijna 15 procent.'

Malware-as-a-Service

Met name malware genaamd Berbew, Neojitt en Formbook wordt gebruikt om systemen aan te vallen. Berbew leest wachtwoorden en verstuurt deze naar een externe webserver, het fungeert ook als een webproxy waardoor criminelen het geïnfecteerde systeem kunnen gebruiken als een schakelaar voor externe toegang tot andere systemen. FormBook steelt informatie zoals inloggegevens, in de cache van webbrowsers of via screenshots. Dit wordt op diverse forums aangeboden als een Malware-as-a-Service (MaaS).

Bron: AG Connect

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie