digitaal / Partnerbijdrage

Anticipeert u op de strengere regels van de Ziektewet?

Anticipeert u op de strengere regels van de Ziektewet?

09 april 2013

Het zat er aan te komen en inmiddels is de eerste stap gezet; de Eerste Kamer heeft ingestemd met het aannemen van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Zoals de naam van deze wet al doet vermoeden, wordt hierdoor de huidige Ziektewet aangepast.Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hiervoor inmiddels een voorstel ingediend.

Een reden voor de aanpassing is dat onder andere is gebleken dat er significant meer werknemers met een tijdelijk dienstverband de Ziektewet en Wet Inkomen naar Arbeid (WIA) instromen. Daarnaast stijgt het aantal flexwerkers en blijkt dat zij minder vaak (gedeeltelijk) het werk hervatten ten opzichte van werknemers met een vast dienstverband. Ook hebben werklozen, uitzendkrachten en andere flexwerkers een hoger arbeidsongeschiktheidsrisico dan werknemers in vaste dienst.

Vangnetters

De nieuwe wet probeert om deze instroom, van onder andere zieke WW-gerechtigden en zieke medewerkers van wie het dienstverband afloopt tijdens ziekte, te beperken door de verantwoordelijkheid bij de werknemer en de werkgever te leggen. Dit moet ertoe leiden dat deze specifieke groep mensen die geen werkgever (meer) hebben, zogenaamde vangnetters, weer sneller aan het werk gaat.

Prikkels

Aan de ene kant wordt geprobeerd diegenen die geen werkgever meer hebben, te activeren door een financiële prikkel. Dit houdt in dat werknemers die vanaf de ingangsdatum van deze wetswijziging (vermoedelijk 1 januari 2014) in de Ziektewet belanden, geen recht meer hebben op een uitkering van zeventig procent van het laatst verdiende loon. De hoogte en de duur van de Ziektewetuitkering zijn in eerste instantie afhankelijk van het opgebouwde arbeidsverleden. Dit wordt later teruggebracht tot bijstandsniveau (zeventig procent van het minimumloon), waar deze persoon maximaal 24 maanden recht op heeft. Hierdoor is de kans groot dat deze groep van uitzendkrachten, werklozen en mensen met een tijdelijk dienstverband een lagere uitkering ontvangt als zij in de Ziektewet terechtkomt.

Prikkel werkgevers

Aan de andere kant komt er ook een ‘prikkel’ voor de werkgevers. Op dit moment treft het de werkgever in financiële zin niet als een werknemer aan het einde van het contract ziek uit dienst gaat. Dit in tegenstelling tot het vaste personeel, waarbij de werkgever een loondoorbetalingsverplichting van twee jaar heeft en daarna (maximaal) tien jaar verantwoordelijk is voor de re-integratie van de arbeidsongeschikte medewerker. In welke mate dit ook (gedeeltelijk) gaat gelden voor de werknemer met een tijdelijk contract, is op dit moment niet bekend. Wel wordt de kans groter dat bij onvoldoende re-integratie een ‘verhaalsanctie’ wordt opgelegd. Vast staat dat de werkgever meer verantwoordelijk krijgt voor de re-integratie van de tijdelijke werknemer. Daarnaast worden de WGA-lasten op de werkgever verhaald via premiedifferentiatie. Hierdoor wordt een hogere premie of toeslag gehanteerd bij een hogere instroom van ex-werknemers met een tijdelijk contract in de Ziektewet.

Grip op uw verzuim

Om de instroom in de Ziektewet voor uw organisatie te beperken en daarmee de kosten hiervoor te minimaliseren, is het zaak dat u in positieve zin aandacht heeft voor het verzuim. Doorgaans resulteert dit in daadwerkelijke grip op het verzuim. Om dit te kunnen realiseren, biedt Centric de module Ziekteverzuim WVP (Wet Verbetering Poortwachter) aan. In deze module, die onderdeel uitmaakt van e-HRM-portal YouPP (Your Personellities Portal), is het mogelijk om naast de verplichte WVP-acties ook andere acties te definiëren. Deze acties komen, al dan niet ondersteund door een e-mail, op een vooraf bepaald moment in de werkvoorraad van de e-HRM-portal van de verantwoordelijke. Deze acties zijn volledig flexibel in te richten, zodat deze altijd voldoen aan de wensen en regelingen van uw eigen organisatie. YouPP biedt ook mogelijkheden om daadwerkelijk te anticiperen op de toekomstige Ziektewet. Het is immers standaardfunctionaliteit om acties te hanteren, die alleen gelden voor bepaalde functies en/of arbeidsrelaties.

Ricardo Theijs

Ricardo Theijs is HR-procesconsultant bij Centric. De inhoudelijke invulling van HR-processen bij de klant staat in zijn functie centraal. Zijn specialisatie is het digitaliseren van HR-processen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de module Ziekteverzuim WVP of heeft u vragen? Neem dan contact op met de Binnendienst HR & Payroll Solutions, via +31 182 34 57 01.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.