digitaal / Partnerbijdrage

Innoveren met Begraven

Ook de dood is aan mode onderhevig.

18 maart 2022
Begraven

Zo kiezen mensen steeds vaker voor cremeren en zijn natuurbegraafplaatsen in opkomst. De Wet op de lijkbezorging wordt aangepast op de ontwikkelingen, naar verwachting later dit jaar. Centric beweegt mee. Naast de doorlopende ontwikkeling van de SaaS-applicatie Begraven, wordt ook gewerkt aan andere innovaties.

Een van de voorgestelde veranderingen in de Wet op de lijkbezorging is de toevoeging van een nieuwe techniek genaamd resomeren of alkalische hydrolyse. Dat is het oplossen van een lichaam in een vloeistof, een nieuwe techniek die duurzamer is dan cremeren omdat het veel minder aardgas vraagt. Wat overblijft voor de nabestaanden is een wit poeder, vergelijkbaar met as na een crematie, dat kan worden bijgezet en herdacht. Met nog een aantal andere aanpassingen wordt de Wet op de lijkbezorging gemoderniseerd zodat hij past bij de wensen en eisen van deze tijd.

Procesapplicatie

Dat is ook wat Centric heeft gedaan met de applicatie Begraven, die sinds 2018 wordt aangeboden als SaaS-oplossing. Adrie Boonstoppel is manager softwaredevelopment. Hij vertelt dat het alweer 23 jaar geleden is dat Centric begon met software voor begraafplaatsadministratie door gemeenten. “Indertijd was het opvoeren, wijzigen en verwijderen, maar inmiddels kan er natuurlijk veel meer. De applicatie ondersteunt de volledige administratie, planning, correspondentie en facturatie rondom begrafenissen en crematies. Allemaal vanuit de cloud. Gedurende de jaren hebben we de wensen van klanten meegenomen. De herbouw voor de cloud maakte van Begraven een echte procesapplicatie. Het is een ander beestje geworden.”

Remco van Eijk, product owner van het ontwikkelteam, legt uit dat de applicatie het werkproces volgt en automatisch taken klaarzet zodat niets wordt vergeten. “Ook is het mogelijk achteraf te controleren wat wel en niet gefactureerd is zodat je niets mist.” Het ontwikkelteam werkt aan een koppeling met zaakgericht werken en een API die aansluit op het programma Haal Centraal. Die laatste zit nu in een pilotfase met de gemeente Den Haag en VNG Realisatie in het kader van Common Ground.

Adrie Boonstoppel en Remco van Eijk

Digitaal gedenken

Er zitten meer innovaties in de pijplijn, zegt Remco. “Natuurbegraafplaatsen zijn een relatief nieuwe ontwikkeling. Dat zijn natuurgebieden waar mensen eeuwigdurende grafrust kunnen kopen. Omdat er geen gedenkstenen zijn, is niet te zien wie waar ligt. Een van onze medewerkers werkt aan een mobiele applicatie die informatie koppelt aan een plek in de openbare ruimte. Dat zou kunnen leiden tot een mobiele app met augmented reality, die jou de namen van de overleden laat zien terwijl jij over de begraafplaats wandelt. Hoe mooi zou het zijn om een extra laag informatie toe te voegen, waarin nabestaanden audio en video delen over de mensen die daar begraven of verstrooid zijn? Een digitaal gedenken.”

Minder spectaculair wellicht, maar wel praktisch en al beschikbaar is de website www.grafzoeken.nl, die ook op de mobiele telefoon werkt. Ambtenaren, begrafenisondernemers en nieuwsgierigen kunnen op plaats en achternaam zoeken naar de exacte graflocatie van personen. Voor begrafenisondernemers heeft Centric een agenda-applicatie waarin zij kunnen zien wanneer zij terecht kunnen op de begraafplaats.

Internationaal

Centric bedient met Begraven 170 gemeenten in Nederland en gaat nu ook internationaal. Vijf Belgische gemeenten zijn al klant, meer hebben positief gereageerd. In hoeverre is de wetgeving daar anders dan in Nederland? Remco: “In België wordt dat per gewest bepaald, maar dat is allemaal instelbaar in de applicatie. Ook de woorden zijn soms anders en ook die kunnen we makkelijk aanpassen.” Adrie noemt nog een reden voor het enthousiasme: “We sluiten ook aan op de Belgische Rijksadministratie. We merken dat we echt aan een behoefte voldoen en dat is echt heel prettig. Software-as-a-Service is daar nog niet zo bekend, maar men is heel enthousiast.”

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.