De ultieme droom van gemeentesecretaris Nardy Beckers
Voor Nardy Beckers van de gemeente Horst aan de Maas is een datagedreven organisatie onderdeel van een mooie droom.
“Liever eerst over dat lijntje gaan en dan wel zien, dan bij voorbaat te worden teruggefloten.”
Voor gemeentesecretaris Nardy Beckers van de gemeente Horst aan de Maas is een datagedreven organisatie onderdeel van een mooie droom: “Die droom is ‘in the end’ dat cijfers niks zeggen als je ze geen betekenis geeft en er geen verhaal bij te vertellen hebt. Want dan blijft het alleen bij cijfers. Wat ik dus graag zou willen, is dat we vanuit de integraliteit gaan kijken en met de cijfers zo kunnen spelen dat we op basis daarvan de goede dingen kunnen gaan doen voor de inwoners van de gemeente.”
Warm data-bad
“De opgave die we hebben, is groot. We zijn in onze gemeente nu ook bezig met ontwikkeling richting opgavegericht werken, waarbij we vanuit die opgaven willen kijken of en hoe de cijfers je echt kunnen ondersteunen. Ons verhaal is dan dat we onze droom met al die cijfers uit kunnen laten komen. We zitten nu in de doorontwikkeling. De basis is goed; die ligt er en is echt fantastisch. Ik voel me hier in Horst aan de Maas in een warm ‘data-bad’. Want we zijn er hier ver mee en er is in de afgelopen jaren al met zoveel energie aan gewerkt dat ik dacht: ‘Daar word ik in ieder geval blij van.’ We kunnen dan ook echt meters gaan maken. En als je dan droomt, dan wil je graag je verhaal gaan vertellen aan de hand van die data en dat ook mooi visueel weer kunnen geven. Het gaat dus niet alleen om de cijfers, maar vooral om dat achterliggende verhaal te vertellen.”
Wat is de betekenis van die cijfers en wat kunnen we ermee? Niet alleen in het sociaal domein, maar ook op het ruimtelijk gebied. Daar gaat het volgens Nardy Beckers dus om. “En daar hebben we echt nog wel een slag te slaan. Maar als je niet droomt, kom je er nooit. Dus ik denk dat het met deze enthousiaste groep zeker gaat lukken. Want je voelt het in het dna van de gemeente Horst aan de Maas dat men liever over dat lijntje gaat en dan wel ziet, dan dat men bang is om te worden teruggefloten. Ik ga liever voor vergeving achteraf, dan eerst overal toestemming voor te moeten vragen, want dan kom je verder. Als je steeds de randjes weet op te zoeken en betekenis weet te geven aan wat je met elkaar doet, ben ik gelukkig met de organisatie die daarvoor staat.”
Heel goed duiden
Nardy Beckers: “Het is een verdienste van de organisatie die er al was voordat ik hier gemeentesecretaris werd. En dat kunnen we nu mooi uitbouwen met elkaar. Bijvoorbeeld door alle cijfers goed in te voeren. Het is bijvoorbeeld in het ruimtelijk domein nog wel een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen met systemen die nog niet op elkaar aansluiten, waardoor mensen zaken niet invullen. Je vult het niet voor jezelf in en ook niet voor de cijfers, maar voor wat je ermee kunt en bereikt. Je ziet ook dat bestuurders er steeds meer interesse in gaan krijgen. Dat we kunnen zeggen: ‘Dit is Horst aan de Maas, hier staan we voor en we kunnen alles wat we doen ook heel goed duiden.’”
Eerste gemeente die het echt anders doet
“De droom is dat we de eerste gemeente in Nederland zijn die het echt anders doet”, zegt de gemeentesecretaris. “Een gemeente die snapt wat de inwoners vragen. Ik vind het belangrijk dat we de taal spreken van de inwoners en ondernemers en het goede doen voor mensen. En dat wij uit onze ivoren toren komen, waarbij ik niet zeg dat we dat nu niet doen, maar dat je dat toch anders doet. Bijvoorbeeld door stukken te schrijven die begrijpelijk zijn en die de mensen snappen, waardoor duidelijk wordt waarom iets gebeurt. Dat gaat veel breder dan alleen maar vanuit de participatie. Daar zit een gedachte achter.”
Nardy Beckers is op 15 maart 2022 een jaar als gemeentesecretaris werkzaam in Horst aan de Maas. En dat naar grote tevredenheid. Daarvoor werkte ze onder meer bij de gemeenten Alphen aan de Rijn en Maastricht. “We zijn een gemeente met zestien kernen en die zijn allemaal anders. Als ik zou zeggen Griendtsveen is gelijk aan Grubbenvorst, dan zeg ik iets heel verkeerds, want De Peel is iets heel anders dan de Maas en daar wonen ook andere mensen. Het is bij onze gemeente niet een kwestie van ‘the computer says no’, maar we gaan altijd het gesprek aan met mensen. Het gaat om mensen en niet om systemen. Dat is de kern van alles.”
Ontwikkelen voorspelmodel
In het kader van de droom van Horst aan de Maas geeft Ramon Storer, Business Analist, nog een voorbeeld, die aangeeft dat het niet altijd even makkelijk is: “We zijn nu in het kader van de jeugdhulpverlening bezig met het ontwikkelen van een voorspelmodel. We kunnen nu in het lopende jaar vrij goed voorspellen hoe de zorguitgaven zich de komende 6 maanden ontwikkelen. Echter is deze prognose beperkt in de tijd waardoor we aan eventuele kostenstijgingen nauwelijks iets kunnen veranderen. Willen we sturen dan moeten we over een langere tijdspanne kunnen voorspellen hoe de cliënten aantallen en daarmee gepaard de zorguitgaven zich ontwikkelen. Vanwege de complexiteit blijkt dit een proces van vallen en opstaan. We denken echter wel dat daar de toekomst ligt.”
Vele malen beter in geworden
Collega Job Vogels, Chief Data Officer, vult aan: “Eerder vonden we het bijvoorbeeld heel lastig om te budgetteren op de zorgkosten. We hebben dat geanalyseerd en zijn daar vele malen beter in geworden. En dusdanig beter dat het nu een hele grote uitdaging is geworden om een voorspelmodel te maken die dat beter kan. Dit laat zien dat we op een hele goede manier met die data hebben leren werken.” Job Vogels: “We hebben het datagedreven werken altijd zo aangepakt dat we aan de slag zijn gegaan met de mensen die willen en kunnen. Die zijn ambassadeur voor hun directe collega’s. En dat heeft altijd goed gewerkt. Iemand die nieuw de organisatie binnenkomt, gaat toch altijd meteen op zoek naar wat is er aan informatie is en wat de cijfers zijn. Je ziet wel dat er steeds meer progressie in zit.”
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.