Burgernet alleen nog via app
Vanaf 1 september vraagt Burgernet inwoners alleen nog om hulp via de Burgernetapp.
Burgernet, het samenwerkingsverband tussen de politie, gemeentes en burgers voor het uitwisselen van informatie, is per 1 september 2023 alleen nog bereikbaar via de Burgernetapp. Meldingen via sms- en spraakberichten zijn vanaf die datum niet meer mogelijk.
Besluit was aan aangekondigd
Burgernet verstuurt vanaf 1 september alleen nog via de Burgernetapp berichten over zoekacties rond inbraken, berovingen, vermiste personen en andere zaken waarvoor de hulp van inwoners wordt ingeschakeld. Dat laat de politie weten.
Het besluit was al aangekondigd. In mei ontvingen alle deelnemers aan Burgernet een sms om het stoppen van sms- en spraakberichten. Dit heeft volgens de politie geleid tot bijna 200.000 downloads van de Burgernetapp. Op 31 augustus zullen alle deelnemers nog een sms’je ontvangen met een bedankje en het verzoek om de app te installeren.
Bericht op basis van locatiegegevens
Voor de politie biedt de app een aantal voordelen boven een sms. Zo kan een app-bericht heel gericht worden gestuurd naar mensen die zich in een bepaald gebied bevinden, mits zij daar toestemming voor hebben gegeven. De app verzamelt dan op de voorgrond en achtergrond locatiegegevens, ook als de app niet in gebruik of gesloten is. Deze locatiegegevens worden niet opgeslagen of doorgestuurd naar de politie.
Anoniem reageren
Om anoniem te reageren, is een sms niet handig, stelt de politie. ‘Sms-berichten zijn niet anoniem, de app is dat wel.’ Om de app te gebruiken, hoeven deelnemers zich niet te registeren. Afhankelijk van de locatiegegevens van het toestel bepaalt de politie of een bericht, oproep of melding relevant is voor de deelnemer.
Uitgebreidere beschrijvingen
Het gebruik van sms-berichten leidde volgens de politie soms tot verwarring, omdat er maar een beperkt aantal tekens kan worden gebruikt. Berichten waren soms te beknopt om een goed signalement te geven, of afkortingen werden niet begrepen. De app biedt de meldkamer de mogelijkheid om een uitgebreide beschrijving te geven en foto’s en video’s mee te sturen. Ook gebruikers van de app kunnen zelf foto’s en video’s meesturen met hun melding.
Groter bereik
Doordat berichten vanuit de app kunnen worden gedeeld op sociale media en WhatsApp, bijvoorbeeld in buurtpreventiegroepen, is het bereik van de app potentieel veel groter. AMBER alert-berichten, die de politie verstuurt als er een kind in levensgevaar is, worden al standaard via de Burgernet-app verstuurd.
Tegelijkertijd is Burgernet sinds juni terughoudender geworden met het verspreiden van Burgernetacties via X, voorheen Twitter. Directe aanleiding zijn de veranderde voorwaarden van het sociale medium per juni, maar wat ook meespeelt is dat de uitgebreidere omschrijving van een actie in de Burgernetapp niet meer geheel op Twitter passen. Tips geven via een direct message op X blijft wel mogelijk.
Niet voor mensen zonder smartphone
Het nadeel van deze overstap is dat het inwoners zonder smartphone buitensluit van deelname aan Burgernet, net als mensen die bezwaren hebben tegen het gebruik van de app. Bezwaren die op X worden geuit variëren van 'niet nog een app die op de achtergrond mijn batterij verbruikt' tot 'ik deel mijn locatiegegevens niet met de politie, ook niet anoniem'. Het is overigens ook mogelijk om de app te gebruiken zonder locatiegegevens te delen. Volgens Burgernet komen er per maand ongeveer 15.000 nieuwe app-gebruikers bij.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.