Bordspel moet zorgen voor debat over slimme technologie
Belangrijke vragen over slimme technologie worden volgens de ontwikkelaars van Fontys maar spaarzaam publiekelijk besproken.
Wat als een slimme politiecamera dansende mensen detecteert als een potentieel gevaar? En zitten oudere mensen wel te wachten op stoplichten die ze in de gaten houden tijdens het oversteken? Onderzoekers van Fontys ontwikkelden het bordspel Moral Design, met name gericht op overheden, om vraagstukken rondom slimme technologie bespreekbaar te maken.
In de huid kruipen
Dergelijke technologie kan goed zijn voor de efficiëntie, maar belangrijke vragen worden volgens de onderzoekers spaarzaam publiekelijk besproken. Ze willen zorgen voor een breed debat, ‘zodat we toewerken naar een betere besluitvorming waarin de diverse belangen en persoonlijke waarden goed zijn meegenomen’.
Het spel zou gebaseerd zijn op wetenschappelijk inzichten en het dwingt spelers na te denken over de waarden waarmee besluiten in een stad worden genomen. ‘Daarmee wordt tevens duidelijk welke waarden zich soms slecht tot elkaar verhouden; denk aan de wethouder die stuurt op eigen verantwoordelijkheid en de NGO die stuurt op privacy.’
Het spel is voor vier tot acht spelers die in de huid kruipen van een ambtenaar, wethouder, burger, ondernemer, journalist of privacy-voorvechter. De game richt zich volgens Fontys op lokale overheden, maar ‘we merken echter ook de meerwaarde bij andere instellingen (bedrijven, semi-overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen)’. Er is ook een mogelijkheid om bij het bordspel een training te bestellen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.