Advertentie
digitaal / Nieuws

Data combineren geeft Borger-Odoorn zicht op efficiëntie

Zorg- en leerlingenvervoer in Borger-Odoorn kan efficiënter, blijkt uit het combineren van gegevens en het presenteren ervan op een geografische kaart.

20 januari 2014

Zorg- en leerlingenvervoer in Borger-Odoorn kan efficiënter, blijkt uit het combineren van gegevens in de gemeente. Door vervoerspatronen op een geografische kaart te zetten kan slimmer beleid worden gemaakt.


Hergebruik gegevens 
"We wilden graag de meerwaarde van geo-informatie weten en of het gebruik daarvan meer inzicht oplevert voor het opstellen van beleid", zegt Bert Gerlofs van Geon, het bedrijf dat de gemeente hierbij ondersteunde. "Afdelingen binnen de gemeente zijn dit niet gewend. Maar je hebt als gemeente al veel gegevens in huis. Kijk daarnaar, zonder vooraf het resultaat te willen definiëren."

Vervoer kan efficiënter
Vervoer dat de gemeente regelt binnen de WMO en AWBZ en leerlingenvervoer is een flinke post op de begroting. De gemeente beschikt over de rittenstaten van dat vervoer en kan die gegevens combineren met gegevens uit bijvoorbeeld de BAG- en de WOZ-registratie en deze op geografische wijze weergeven. Zo blijkt bijvoorbeeld uit de weergave van de van/naar-gegevens van het WMO-vervoer dat veel ritten naar Emmen en Assen gaan, maar verrassenderwijs ook naar bijvoorbeeld Stadskanaal. "Blijkbaar gaat er veel vervoer naar lokaties buiten het eigen gebied, terwijl er dichterbij buurthuizen leeg staan." Ook bleken er WMO-ritten naar het ziekenhuis in Assen te gaan. "Daar is de WMO niet voor bedoeld." De gegevens zijn ook in een animatie verwerkt waarin de bewegingen van een hele dag te zien waren. "Je ziet taxi's achter elkaar aan rijden, vaak met een lage bezetting."

Stapeling en privacy
Heleen Schut, beleidsadviseur en gebiedscoördinator bij de gemeente Borger-Odoorn, hoopt op efficiëntieverbeteringen met dergelijke visualisaties als munitie. "Wellicht is het verplaatsen van de locatie een optie." Ook in bredere zin ziet zij mogelijkheden beleidsbeslissingen in tijden van krappe decentralisatiebudgetten beter te funderen met de analyse van gegevens waarover de gemeente al beschikt of kan beschikken. "Zo is het natuurlijk het meest interessant om de effecten van de stapeling van regelingen op hetzelfde adres te laten zien. Maar dat is meteen ook het meest privacygevoelig", stelt ze. "Maar ook met een vlekkenkaart waarop globale concentraties te zien zijn, kunnen we al een gebieds- of wijkgerichte aanpak mogelijk maken."

Meer gegevens
Het 'over elkaar heenleggen' van gegevens biedt wellicht niet meteen oplossingen, maar "het moet een beginpunt zijn voor het bedenken van beleidsvragen", zegt Schut. Hoewel de beperkingen die de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) oplegt nog niet helemaal duidelijk zijn, gaat de gemeente in een vervolgtraject meer (soorten) gegevens over vervoer en voorzieningen bijeenbrengen en wil toewerken naar een 'Factlab', naar het voorbeeld van de gemeente Zaanstad, die op vergelijkbare wijze het gebruik van voorzieningen in kaart heeft gebracht.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan van der Ploeg / Informatiemanager
Goed gedaan door de mensen van GEON en Borger-Odoorn. Compliment!
Bond / Adviseur
En laat ze dan ook eens kijken over de gemeentegrenzen heen. Nu wordt leerlingenvervoer nog per gemeente geregeld terwijl leerlingen van verschillende gemeentes soms best samen kunnen reizen.
Advertentie