Beperkte middelen voor e-overheid
Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit voor de e-overheid. Dat staat in de Voorjaarsnota, nadat het vorige kabinet had besloten daarin een reservering van 200 miljoen euro op te nemen.
Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit voor de e-overheid. Dat staat in de Voorjaarsnota, nadat het vorige kabinet had besloten daarin een reservering van 200 miljoen euro op te nemen.
De ene helft van dat bedrag zou voor generieke voorzieningen zijn, de andere voor sectorspecifieke. Balkenende-IV heeft dit echter niet overgenomen, maar stelt voor generieke e-overheidsvoorzieningen nu twee maal 25 miljoen (voor 2007 en 2008) beschikbaar. Het kabinet omschrijft het als ‘startimpuls voor investering in de E-overheid’. Sectorspecifieke zaken moeten de betreffende ministeries zelf financieren.
De Voorjaarsnota vermeldt ook enkele andere extra ICT-uitgaven. De Staten-Generaal krijgen er tot en met 2010 19,2 miljoen bij voor reguliere uitgaven en projecten als themasites, een jongerensite, een digitale knipselkrant en het programma ‘e-parlement’. De beheerorganisatie GBO.Overheid krijgt voor dit jaar 26,3 miljoen om een tekort van 30 miljoen op de exploitatie aan te vullen. GBO heeft te maken met een ‘explosieve groei in het gebruik van DigiD en de overheidstoegangsportal’.
Om een financieel knelpunt op te lossen, vorig jaar ontstaan door de invoeringsstrategie van het Elektronisch Kinddossier in de jeugdgezondheidszorg te wijzigen, wordt voor dit jaar 15,1 miljoen gereserveerd.
Maandag tekenden de ministers Ter Horst (BZK) en Bos (Financiën) met de gemeenten een bestuursakkoord, waarin ze stellen dat ‘verbetering van de dienstverlening en het invoeren van de elektronische overheid […] onverkort worden voortgezet’. EGEM zal tot 2011 blijven bestaan. (Peter Mom)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.