Advertentie
digitaal / Nieuws

Bedenkingen tegen ICT-samenwerking Utrechtse gemeenten

De vorming van een regionale ICT-dienst voor zes utrechtse gemeenten komt dichterbij, maar een aantal raadsleden heeft bedenkingen.

20 februari 2012

De vorming van een regionale ICT-dienst voor zes utrechtse gemeenten komt dichterbij, maar een aantal raadsleden heeft bedenkingen.

Koude kant

Over de in april vorig jaar opgestarte vorming van de Regionale ICT Dienst (RID) Utrecht moeten de gemeenteraden van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Baarn, Soest, Bunnik, Soest en Wijk bij Duurstede binnen enkele weken beslissen. Volgens het voorstel verhuist in eerste instantie de ‘koude’ kant van de ICT (de ICT-infrastructuur, de werkplekken, netwerken, telefonie en de kantoorautomatisering) en het bijbehorende personeel naar een nieuw op te zetten gemeenschappelijke regeling, die vanuit een (nieuwe) centrale locatie zal opereren. Het gezamenlijk aanpakken van de technische ICT is voor de zes gemeenten een manier om efficiënter met de beschikbare middelen om te gaan.

Overgeleverd

In de commissie Bestuur en Middelen van de gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug is er twijfel gerezen over de RID. Enkele raadsleden vrezen dat de gemeente de efficiencyvoordelen veel te rooskleuring voorstelt. Raadslid Hugo Prakke (D66) vreest daarbij nog dat de weg naar betere uitbestedingsalternatieven met de oprichting van de RID wordt afgesneden. "We hadden graag gezien dat ook andere scenario’s, zoals outsourcing aan een marktpartij, waren onderzocht. Als we instemmen met samenwerking, zijn we overgeleverd aan de RID." Er zijn in ieder geval zoveel vragen gekomen dat verantwoordelijk wethouder Tim Verhoef op korte termijn een extra overleg heeft ingepland, in aanwezigheid van de 'kwartiermaker' van de RID.

Kameel

Ook in Bunnik zijn er twijfels, bleek tijdens een 'Open Huis' van de gemeente. Raadslid Jan Peter de Vries (CDA) zei de noodzaak van de stap wel in te zien, maar blijft pessimistisch. "In de ICT loopt het altijd uit de hand en zeker in een samenwerkingsverband is het moeilijk om de kosten in de hand te houden. Zijn de risico's wel voldoende in beeld gebracht? Ik noem dit voorstel een 'camels nose'; eerst duwt zich een zachte neus naar binnen, en dan ben je blij, maar voor je het weet zit je met een kameel in je tent waar je niet om hebt gevraagd."

2015

De RID moet per 1 juli van start gaan en zal zich dan in voor 1 januari 2015 in fasen ontwikkelen tot een volwaardige gemeenschappelijke ICT-afdeling. De zes gemeentesecretarissen fungeren als opdrachtgever. De eerste vijf jaar kunnen de gemeenten niet uit het samenwerkingsverband stappen. De instapkosten kosten van de gemeeenten zij gebaseerd op het aantal medewerkers; voor Bunnik komt de investering bijvoorbeeld op 330.000 euro.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R(ob) K(ruijt) Communications / CEO
Wellicht een terechte huivering dat ICT veelal te veel kost en blijft kosten.

Dit zijn veel gehoorde klachten meestal terecht soms niet.

Wanneer ze gestuurd zijn vanuit een proces matige behoefte hoeven ze per definitie niet te veel te kosten.



Wel is van het grootste belang dat de processen niet uit het oog verloren worden en helder zijn voor een ieder.



Indien dit het geval is kun je daarna de ICT oplossing door techneuten laten uitvoeren, testen door de gebruikers en ook nog "goed" ingericht hoeft het niet meer te kosten dan noodzakelijk.



Helaas ziet niet iedereen de noodzaak van investeren in zodat er meestal op emotioneel of soort van vriendjes politiek beslissingen worden genomen.



Advies en devies is en blijft: Neem personen met verstand van zaken en laat de belangen niet altijd meewegen in de beslssingen.



Beruchte voorbeelden: kindjes met waterhoofden, slechte communicatie, beslissers op de verkeerde plek en niet te vergeten veelal "te dure" en soms slechte adviesburelen



Tip: Bereid je goed voor en neem van alles het beste.
Frank Voigt | Cloud Expertisecentrum / Adviseur
Bedenkingen zijn terecht. Gezamenlijk 'aanpakken' van technische IT om efficiency voordeel te behalen is echt een achterhaald business model en getuigd niet van visie. Door de komst van Cloud Computing gaan externe dienstverleners steeds meer schaalbare en flexibele diensten aanbieden, waarbij naar gebruik wordt afgerekend. Qua kosten kan IT in eigen beheer door een SSC daar niet meer mee concurreren. Gemeentelijke SSC's moeten naar een ander businessmodel - dat toekomstvast is - waarbij de rol van het SSC zich op een regiefunctie moet richten.
Derk Kremer / Specialist in Goed Opdrachtgeverschap
Op zich is een samenwerkingsverband toe te juichen. Maar dat betekent wel dat er nog meer eisen worden gesteld aan een goede regievoering. En deze regievoering kun je niet bij de RID leggen. Waar dat toe leidt, laat het ICT debacle bij de waterschappen zien. Zie http://publicaties.eestum.eu/Publicaties/overzic …



Uit het artikel kun je concluderen dat het richten van de neuzen nog lang niet gebeurd is. Een gedegen voorbereiding middels een businesscase of investeringsvoorstel zou aan te raden zijn. Niet alleen vanwege het richten van de neuzen en de beslissing, maar ook om dat deze businesscase de basis vormt voor een goede regievoering over het samenwerkingsverband. Dat moet je vooraf regelen en niet achteraf.
Advertentie