Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Tijd voor parlementaire enquête ict’

Bestuursvoorzitter Astrid Oosenbrug van de stichting Open Source & Overheid wil een parlementaire enquête over de ict-aanbestedingen van het rijk.

25 februari 2019

Bestuursvoorzitter Astrid Oosenbrug van de stichting Open Source & Overheid wil een parlementaire enquête over de ict-aanbestedingen van het rijk. Het voormalig PvdA-Tweede Kamerlid maakt zich boos over het feit dat tal van marktpartijen, ondanks wanprestaties, bij de overheid nog steeds hun gang kunnen gaan.

Volgens Oosenbrug heeft de geringe animo van de overheid voor open source software voor een groot deel te maken met oude gewoonten. ‘Bij aanbestedingen van ict-projecten zijn het vrijwel altijd oplossingen uit de hoek van de closed source software, die er met de buit vandoor gaan. Officieel moeten open source-oplossingen een even grote kans krijgen, maar dat is vaak een wassen neus. Via-via hoor ik dat in meerdere gevallen open source-oplossingen al op voorhand buitenspel zijn gezet.’

Commissie-Elias
Best vreemd, vindt Oosenbrug, ‘want elders in de wereld is het gebruik van open source software lang en breed geaccepteerd. In Nederland heerst nog steeds een cultuur dat er onderling afspraken worden gemaakt en dat de overheid coûte que coûte zaken blijft doen met bepaalde bedrijven. In het parlementair onderzoek naar ict-projecten bij de overheid, de commissie-Elias, kwam dat nogmaals naar voren. Het probleem was dat mensen tijdens de verhoren niet onder ede gehoord konden worden, waardoor ook bepaalde feiten niet boven tafel kwamen.’

Angst
Het is niet alleen de ‘vertrouwde ­cultuur’ die ertoe bijdraagt dat het ­gebruik van open source software bij de Nederlandse overheid niet doorbreekt. Volgens Oosenbrug komt het ook omdat het ontbreekt aan bestuurlijk lef. Met name in de top van overheidsorganisaties. ‘Ik denk dat er veel angst zit. Angst om een baan kwijt te raken, angst om een bewindspersoon in verlegenheid te brengen of angst dat de eigen partij beschadigd wordt. Allemaal factoren waar heel Nederland last van heeft, ook omdat we het wel hebben over belastinggeld. Ik betaal met alle liefde mijn belastinggeld. Zeker als ik zie dat er goede dingen mee gedaan worden. Dat is anders als ik weet dat dat geld naar één of andere grote ict-boer gaat en het ook nog eens niets oplevert’, aldus Oosenbrug.

Grove fouten
Ze is met name gepikeerd over ict-marktpartijen die er een potje van maken. ‘Er zijn marktpartijen die toch steeds weer boven komen drijven bij overheidsaanbestedingen. Hoe kun je als overheid marktpartijen die meerdere keren de fout in zijn gegaan, meerdere keren ver over budget zijn gegaan en aantoonbaar grove fouten hebben gemaakt, toch weer gewoon een opdracht gunnen? Ik vind dat absolute waanzin.’

Om het beleid ten aanzien van ict-projecten bij de overheid echt aan te pakken, zou Astrid Oosenbrug graag zien dat er een parlementaire enquête komt. ‘Als het gaat om ict-projecten en software, verspillen we in Nederland veel geld. Dat gaat inmiddels over miljoenen, misschien wel over miljarden euro’s.’

Zwart op wit
Het kan best zijn, stelt Oosenbrug, dat haar gevoel of vermoeden niet klopt en dat ze er naast zit. ‘Maar dan wil ik het wel zwart op wit hebben. Het moet uitgezocht worden, maar dan ook écht. Daarom mijn pleidooi voor een parlementaire enquête. Dat biedt de mogelijkheid om mensen ­onder ede te horen, iets wat bij het parlementair onderzoek van de commissie-Elias niet kon.’ Als ander verschil ten opzichte van het eerdere onderzoek benoemt ze dat je bij een enquête ook bewijsstukken kunt opvragen.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 4 van deze week (inlog)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arie / burger
Eens met Johan Weijland en belastingbetaler. Populaire borrelpraat. Overigens lijken er nog ergens checks- and-balances te zijn. De vijftig miljoen voor het nieuwe Facebook dat mevrouw zou oprichten is er niet gekomen: https://nos.nl/artikel/2228046-een-alternatief-v …
Astrid Oosenbrug / Sociaal ondernemer ICT
Beste Johan, het begint al met het verkeerd schrijven van mijn naam, wat helaas niet je eerste en enige onzorgvuldigheid in je reactie is.



Toen ik nog Kamerlid was hadden we de commissie ICT, o.l.v. Ton Elias, die commissie heeft goed werk verricht, maar op veel vragen bleek achteraf geen (goed) antwoord gegeven, omdat sommige geïnterviewden ofwel angstig waren voor de gevolgen of geen bewijstukken konden overhandigen.



Dan over Open Source. Ik heb mij als Kamerlid jaren ingezet op het gebied van open source, open standaarden en open data, niet om aandacht te trekken of voor mijn eigen belang, wel voor het algemeen belang. Dat staat los van het Parlementaire Onderzoek naar ICT aanbestedingen door de overheid. Ook dat laatste lijkt mij in het voordeel van de belastingbetaler, want er stroomt nu onnodig veel geld naar projecten die keer op keer (dreigen te) mislukken.



"Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt."
Astrid Oosenbrug / Sociaal ondernemer ICT
Beste burger Arie, we zijn ook met Datong verder gaan ontwikkelen en aangesloten bij public spaces, want anders dan bij closed source, kun je met open source coalities mooie dingen bereiken, zie ook: https://medium.com/publicspaces/our-founding-coa …
Rik / journalist
Vergeet ook het Europese aanbestedingscircus niet dat enorme kosten voor die bedrijven oplevert met een doorgaans geringe kans om de opdracht te krijgen. Bovendien maakt dat dat de aanbestedende organisatie probeert daar onderuit te komen door opdrachten op te knippen of onder het mom van een proef de basis te leggen voor een stille uitrol van hardware en/of software.
Johan Weijland
Deze wijze van agiteren gaat niet helpen. Het is de zoveelste manier om aandacht te trekken. Astrid Oostenburg is n.b. voorzitter van een stichting "Open source ......" en gaat nu om een parlementaire enquête beginnen? Waarom deed ze dat niet toen ze kamerlid was?? Echt goedkoop om op deze wijze je eigen belang te behartigen. Er zijn voordelen bij open source, maar ook veel nadelen!! Niemand biedt meer garantie bijvoorbeeld, niemand is meer verantwoordelijke voor het eindproduct. Je moet maar afwachten of door de diverse al of niet professionele programmeurs toegevoegde plug-ins ook echt waarde toevoegen. Vaak halen ze hele systemen onderuit. De suggestie wekken dat open source software moet en dat vervolgens met een parlementaire enquête afdwingen lijkt me politiek voeren van de ouderwetse soort: negatief aandacht trekken.
Ad van Heijst / adviseur informatiebeheer
Typisch dat Oosenburg overheden verwijt platgetreden paden te bewandelen terwijl haar oplossing, een parlementaire enquête, niet anders is. Eens met Johan Weijland en Belastingbetaler. Ik heb het aanbestedingscircus in meerdere gevallen ervaren als een roulette waarbij de aannemer niet anders kan dan gouden bergen beloven tegen afbraakprijzen, tot de opdracht is getekend en er niet meer naar offerte, programma van eisen en plan van aanpak wordt gekeken. Het zou beter zijn eens hier naar te kijken en in dit belangrijke voortraject meer als partners met elkaar om te gaan dan als opdrachtgever en opdrachtnemer. Zie de nieuwe Common Ground ideeën van o.a. VNG.
Roland Japin
Neem nu eens Capgemini. Inmiddels een rijke historie opgebouwd met ICT-projecten bij de overheid die ver buiten budget lopen. Er wordt eens een boete betaald of gedreigd een beheercontract open te breken....maar ze zaten en zitten nog altijd bij die overheid. Echte straf blijft uit.... Goed bezig Astrid: dit is hard nodig!
Advertentie