Advertentie
digitaal / Nieuws

Amsterdam wacht niet op Mijnoverheid.nl

De gemeente Amsterdam moet geen post meer versturen aan inwoners met een computer. Dat willen de fracties van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks.

23 april 2012

De gemeente Amsterdam moet geen post meer versturen aan inwoners met een computer. Dat willen de fracties van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks (samen goed voor 37 van de 45 zetels), die aan een initiatiefvoorstel werken.

Doorpakken
Het voorstel verenigt een aantal eerdere initiatieven op het gebied van digitale communicatie, waaronder ook de wens van de PvdA om Amsterdammers een eigen email-domein (.amsterdam) te geven. Raadslid Werner Toonk wil 'nu eens gezamenlijk doorpakken' om de digitalisering een zetje te geven. Kern van het verhaal is de communicatie met de burger. Die kan efficiënter, gerichter en goedkoper door burgers digitaal te informeren over zaken die ze interesseren, zoals gemeentebesluiten, wegopbrekingen en dergelijke. Profielen en e-mailadressen van Amsterdammers zouden moeten worden gekoppeld aan de GBA.

Berichtenbox
De vraag waarom Amsterdam niet gewoon zou aansluiten op de Berichtenbox van Mijnoverheid.nl, is Toonk al gesteld. Daarin bundelen steeds meer organisaties (waaronder RDW, Belastingdienst en ook een viertal Friese gemeenten) hun digitale berichtgeving aan de burger, gekoppeld aan hun DigiD. Maar Toonk is daarvan niet onder de indruk. "Ik heb een ICT-achtergrond en heb mij eerder al verdiept in de mogelijkheden en planning van Mijnoverheid.nl." Hij ziet het voor een stad als Amsterdam niet snel realiteit worden. "Ik wil er niet op wachten." Waarmee hij niet gezegd wil hebben dat hij de Berichtenbox niets vindt. "Als blijkt dat gemeenten op basis van profielen van inwoners daarop kunnen aansluiten, dan ben ik ervoor. Maar als we dat gaan gebruiken, heeft Amsterdam nog steeds heel wat werk te doen."

Goedkoper
De te verwachten tegenwerping dat 15 procent van de Amsterdammers geen PC heeft is volgens Toonk 'totaal geen probleem'. Wie bijvoorbeeld op de hoogte wil blijven van de officiële bekendmakingen zou daarover desgewenst gewoon post kunnen krijgen. "Dat is dan nog steeds goedkoper", aldus Toonk.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dennis
Domdomdomdom....



NIet aansluiten op een bestaande standaard. Wanneer leren gemeentes het nou eens? Gaan ze nu het wiel opnieuw uitvinden? Niets geleerd van de afgelopen jaren? Met name Amsterdam zou eens pas op de plaats moeten maken en hun zaakjes intern op orde brengen ipv dit soort pionierstrajecten.
Cees de Groot / Applicatiebeheerder
Dom van Amsterdam om niet bij een landelijk systeem aan te sluiten? Lijkt natuurlijk wel. Maar hoe vaak lopen juist grote landelijke systemen helemaal vast. Juist omdat ze groot en landelijk zijn? Allemaal zelf het wiel uitvinden is/of lijkt niet verstandig. Toch werkt het soms prima als er eerst met verschillende wielen word geëxperimenteerd voordat er één groot vastgelopen wiel wordt bedacht. Ik ben niet voor het een of voor het ander. De praktijk gaat bewijzen welke beslissing de juiste was. Ik wens beide uitvinders veel succes. Een beetje afstemming bij elkaar zoeken zou niet gek zijn, misschien passen dan beide wielen onder dezelfde wagen?
Robert / ICT
Waar zou het meeste werk zitten?

Binnen de gemeente afstemmen, dat de berichten netjes op een punt samenkomen in het juiste formaat voor verzending,

of dat laatste stukje (de verzending via de ene of de andere methode) zelf?

Het zit niet in het laatste stukje.



Jammer voor de burgers van Amsterdam, dat ze voor berichten van RDW, Belastingdienst, Waterschap, etc. etc. toch weer naar een ander overheids loket gestuurd worden.
Advertentie