Afwachten en hopen op Burgerzakensysteem
Afwachtende leveranciers, hoopvolle gemeenten. Het was aftasten op een informatiemiddag over het gemeentelijk plan om bedrijven voor eigen rekening en risico de lokale overheid een nieuw Burgerzakensysteem te laten bezorgen.
Afwachtende leveranciers, hoopvolle gemeenten. Het was aftasten op een informatiemiddag over het gemeentelijk plan om bedrijven voor eigen rekening en risico de lokale overheid een nieuw Burgerzakensysteem te laten bezorgen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken nemen het voortouw in de totstandkoming van een Burgerzakensys–teem, dat aansluit op door ICTU gebouwde deelsystemen voor de GBA. Leveranciers worden geacht dat kernsysteem in hun product in te bouwen. Nils Borgesius (VNG): “Ze krijgen een schijf met software en een boek met specificaties. Dan verwachten we dat ze één integraal Burgerzakensysteem maken.”
Reserve
Dat laatste zorgt onder de veertien bedrijven die aanwezig waren voor enige reserve.
Op de bouw van het kernsysteem hebben bedrijven die straks meedoen geen invloed. Ook is onbekend hoeveel er voor hen overblijft als het kernsysteem af is. Adrie van Zundert van GouwIT: “Dat moet je weten om te bepalen of het interessant is om deel te nemen.” Leveranciers moeten ook inbreng leveren voor het opstellen van functionele specificaties. Van Zundert vindt het ‘zwak’ dat men daarvoor ‘terugvalt op leveranciers’. Toch denkt Gouw te participeren en met een compleet systeem te komen. Voor Michel Bender van Planconsult geldt hetzelfde. Wellicht gaan Gouw en Planconsult samen bouwen. Chiel Brandehof, werkzaam bij Capgemini dat bij ICTU al aan de GBA werkt, zal geen pakket ontwikkelen, maar mogelijk wel met een andere firma samenwerken. Ook bekijkt hij de optie om met enkele gemeenten voor gedeeld risico een systeem te bouwen.
Beducht
GBA-leveranciers zijn er beducht voor dat de concurrentie met hun expertise aan de haal gaat, aldus Corry Verhagen van Centric en Gert Hoff, werkzaam bij Procura. Hoe te vermijden is dat nieuwkomers wachten tot zij de specificaties hebben gemaakt, moet nog worden uitgezocht. Borgesius: “Men kan later instappen, maar niet té laat. Dan is men te laat klaar en hebben anderen de markt al verdeeld. Ik reken op een zelfreinigend vermogen in het proces, waarin we maximale transparantie betrachten. We hopen ook dat daarmee tussen bedrijven evenwicht ontstaat.” Hij wil hen zo lang mogelijk samen laten optrekken om maximale standaardisatie te bereiken, al dwingen commerciële overwegingen op enig moment ertoe eigen smaken aan te brengen. “Dat willen we zo lang mogelijk uitstellen.” Hoe? Dat moet ook nog worden uitgezocht. Aanbieders kunnen de komende tijd aangeven of en onder welke voorwaarden ze meedoen. (Peter Mom)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.