Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Afsluiten van Suwinet heeft zeer verstrekkende gevolgen’

Als de veiligheid van Suwinet niet beter wordt dreigt afsluiting van het systeem voor bepaalde gemeenten en dat kan grote gevolgen hebben. Gemeenten moeten dan gegevens opvragen bij de burgers zelf, zo laat het ministerie van SZW weten.

22 augustus 2015

Als de veiligheid van Suwinet niet beter wordt dreigt afsluiting van het systeem voor bepaalde gemeenten en dat kan grote gevolgen hebben. Gemeenten moeten dan gegevens opvragen bij de burgers zelf, zo laat het ministerie van SZW weten.

Waarschuwing VNG

Alle gemeenten worden in 2015 onderworpen aan een onderzoek naar de informatiebeveiliging van Suwinet. Staatssecretaris Klijnsma heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat gemeenten die de beveiliging niet op orde hebben gebracht, uiteindelijk afgesloten kunnen worden van Suwinet. VNG waarschuwt voor dat scenario, omdat de gevolgen van afsluiting ‘zeer verstrekkend’ zijn, zowel voor de dienstverlening als voor de taakuitvoering. ‘Het is daarom belangrijk dat gemeenten het onderzoek van de Inspectie met positief resultaat doorstaan’, aldus de VNG in een brief aan haar leden.

Gegevens opvragen bij burger zelf
Op de vraag welke gevolgen het afsluiten van Suwinet direct heeft kan VNG geen antwoord geven. ‘Dat is aan het Staatssecretaris Klijnsma’, aldus een woordvoerder. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid licht de ‘zeer verstrekkende gevolgen’ desgevraagd toe. ‘Het afsluiten van gemeenten betekent dat gemeenten dan benodigde gegevens van burgers, die zij gebruiken bij het verstrekken van de Wet werk en bijstand, niet meer kunnen opzoeken in Suwinet. Zij moeten die gegevens dan weer net zoals vroeger gaan opvragen bij burgers.' 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Trevor
Ik vraag me af in hoeverre bij de verstrekking van uitkeringen gegevens worden gebruikt die in een vai Suwinet te raadplegen basisregistratie zitten? Daarvoor geldt toch dat de overheid die niet dubbel bij de burger mag opvragen? Een gemeente die zijn zaakjes niet op orde heeft zou dan de voor de beslissing benodigde niet allemaal kunnen of mogen opvragen, en het zou wat al te gek zijn om de uitkeringsgerechtigde het slachtoffer te laten worden van het onvermogen van de gemeente. Dit wordt tot slot misschien helemaal een toestand als BLAU ook de wettelijke status van basisregistratie krijgt. Kortom: vragen... vragen...
Haaksbergen zo lek als een mandje! / Lekdoos
In Haaksbergen is SUWINET zo lek als en mandje, iedereen kan kijken en men doet er weinig tot niets aan. Of ze zelf weten waar het lek zit is maar de vraag.
Ellen
Maar Trevor is de burger dan beter af als zijn gegevens slecht beveiligd zijn? Gemak dient de mens en dat pleit ervoor om één database te maken met daarin alle denkbare informatie van alle burgers, te benaderen door iedereen.

Dan hoef je nooit meer iemand om informatie te vragen.

Toch vermoed ik dat dat uiteindelijk wel iedereen te ver zal gaan. Al zitten we met de huidige beveiliging van bepaalde gemeentes die op Suwinet zitten, niet eens zo ver af van dat "zo ziet u alles" scenario.

Willem / Gemeenteambtenaar
@trevor

Als we nou direct ook vingerafdrukken toevoegen (moet je toch voor je paspoort al afstaan) en dan direct maar even wat DNA, dan kan de politie tenminste ook weer wat meer boeven gaan vangen. Lijkt me helemaal top, hoef je nooit meer een formuliertje ergens in te vullen.
Albert
In de reacties wordt benadrukt, dat er een gevaar in schuilt de overheid alle gegevens van haar inwoners te laten beheren. Laten we vooral niet vergeten, dat de afsluiting dreigt, omdat via gemeenten particuliere bedrijven toegang krijgen tot de persoonsgegevens.

Het gaat dus om twee zaken. Het samenvoegen van gegevens (het koppelen van bestanden) is risicovol. Het naar de markt brengen van werk met gevoelig materiaal voegt daar nog een risico aan toe.
leo
Bijzonder bedenkelijk en ernstig dat het kennelijk om een substantieel aantal gemeenten gaat. Wie is politiek en wie is ambtelijk verantwoordelijk voor het feit dat de gemeente haar beveiliging niet op orde heeft? Worden zij niet ter verantwoording geroepen?
henk bongers / burger
Eens te meer wordt weer duidelijk dat landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden datasystemen, al dan niet zo lek als een mandje, belangrijker vinden voor de beheersing van de burger dan de privacy van die burger.

Om het beheersbaar te houden proef ik de sloop van de democratie naar een totalitair systeem. Er wordt immers gepraat over gekoppelde datasystemen, toevoegen van vingerafdrukken. Straks wellicht ook nog verplicht DNA afstaan.

Samenvattend, de conclusie is: totale beheersing van iedere Nederlander, zodat je weet waar je die kunt kaalplukken op alle fronten.



Apart dat er nergens in de overheidssfeer ook maar enige gedachte ontspringt over de opvang en het beheersbaar houden van mogelijkheden en financiën voor "vluchtelingen en asielzoekers". We zien Calais, Macedonië, Griekenland, Italië enz. De problemen die daar ontstaan worden door overheden slechts gebagatelliseerd. Wel opvallend is dat ik als burger de problemen wel ervaar. Gewoon op straat zonder dat ik daar enige moeite voor hoef te doen.

Overheden kijken klaarblijkelijk in een dichtgeslagen boek met een lasbril op in een donkere kamer.



Conclusie: overheden zijn ONGESCHIKT!!
Willem / Gemeenteambtenaar
@Henk Bongers

Mijn opmerking over vingerafdrukken en dna was sarcastisch en niet een serieus idee. het is dus ook helemaal niet mijn doel om een totalitair systeem te promoten.



En als u op straat last heeft van de problemen in Macedonie, Griekenland en Calais, raad ik u aan om daar niet meer over straat te lopen.
Anton Ehren / voormalig ICT-directeur Justitie
Maar beste Willem, wat bepleit u dan wel ?

Dat er een SUWINET bestaat, wist ik niet. Een overheid die meent dat je privacy kunt beschermen door enkele tienduizenden lieden toegang te verschaffen tot de betreffende database, houdt zijn burgers voor de gek.
Advertentie