Achterhoekse gemeenten testen slimme rookmelder
Acht Achterhoekse gemeenten gaan aan de slag met het testen van een ‘slimme’ rookmelder. Duizend bewoners krijgen het apparaatje. Wanneer het apparaat alarm slaat, krijgen buren of vrienden een berichtje waardoor zij mogelijk nog tijdig kunnen ingrijpen.
Acht gemeenten uit de Achterhoek gaan aan de slag met het testen van een ‘slimme’ rookmelder. Duizend bewoners krijgen het apparaatje. Wanneer het apparaat alarm slaat, krijgen buren of vrienden een berichtje waardoor zij mogelijk nog tijdig kunnen ingrijpen.
Veiliger gevoel en incidenten voorkomen
De Gelderlander meldt dat de proef wordt gehouden na een eerder geslaagde pilot in de Winterswijkse buurtschap Brinkheurne, waar zo’n veertig inwoners een slimme rookmelder kregen en daar zeer tevreden over waren. Er waren sommige gevallen waarbij snel ingrijpen van buren of familie incidenten heeft voorkomen en de rookmelder gaf een veiliger gevoel. De app bedoeld is om een grotere brand te voorkomen. Er wordt alarm geslagen als er bijvoorbeeld een pannetje op het vuur staat.
Langer rijden naar het platteland
Voor het buitengebied moet de brandweer vaak een eind rijden, een incident wordt daardoor soms groter dan nodig, zegt hoofd crisis- en risicobeheersing Jeroen Wesselink van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). ‘Wij zijn erg tevreden over deze resultaten en zien het als een mooi hulpmiddel om mensen langer thuis te laten wonen’. De slimme melder heeft ook een inbraakalarm en een paniekknop. Het systeem is gratis voor de mensen die zich aanmelden. De provincie regelt de aankoop, installatie en abonnementsgeld, meldt de Gelderlander. Bij succes komt er mogelijk een landelijk vervolg.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.