Advertentie
digitaal / Nieuws

Duizend ongebruikte telefoons zorgen voor financiële schade

Zo’n duizend splinternieuwe telefoons liggen ongebruikt in de kast bij gemeente Deventer. De toestellen zijn ruim een half jaar geleden gekocht met gemeenten Olst-Wijhe en Raalte. De situatie is ontstaan door een automatiseringsproces dat vertraging heeft opgelopen.

07 mei 2015

Zo’n duizend splinternieuwe telefoons liggen ongebruikt in de kast bij de gemeente Deventer. De toestellen zijn ruim een half jaar geleden gekocht met de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte. De situatie is ontstaan door een automatiseringsproces dat vertraging heeft opgelopen.

Financiële schade
De financiële schade van de duizend ongebruikte Samsung Galaxy Core 4G kan oplopen tot mogelijk 20.000 euro, zo schat een woordvoerder in. 'Hoeveel de schade uiteindelijk is kunnen we simpelweg niet achterhalen, want we willen de telefoons namelijk niet doorverkopen maar zelf gaan gebruiken.'


Nieuwe telefooncentrale

De verwachting is dat de telefoons in juli allemaal in gebruik zijn. 'De gemeenten hebben er 1400 besteld, waarvan er nu vierhonderd worden gebruikt. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.’ De telefoons zijn uiteindelijk bedoeld voor een nieuwe gezamenlijke telefooncentrale van de gemeente. ‘Dat levert schaalvoordeel op. We willen vernieuwen en een beter bereik, daarom hebben we gekozen voor mobiele telefoons die hetzelfde kunnen als vaste telefoons. Maar het is een ingewikkeld proces, waarbij het op elkaar afstemmen van de centrales momenteel de grootste moeilijkheid oplevert. De telefoons zijn daarom nog niet in gebruik.’

'Geen toeters en bellen' 
De toestellen zijn ongeveer 150 euro waard, het gaat volgens de woordvoerder om eenvoudige modellen ‘waar geen toeters en bellen aan zitten.’ Het woord ‘kapitaalvernietiging’ waarmee diverse media de ongebruikte telefoons beschrijven, wil de woordvoerder niet in de mond nemen. ‘Maar het heeft inderdaad wel wat financiële schade opgeleverd. Daar valt helaas niets aan te doen.’


Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maarten-Jan Stuurman / Senior communicatie
Het gaat om een schade van maximaal 20.000 euro en niet om 120.000 euro.

Dat heb ik als woordvoerder van de gemeente Deventer gezegd.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Schandalig; allereerst omdat er iemand vanuit de gemeente (bestuurlijk of anderzijds) mee bezig is geweest die er geen verstand van heeft. Een dergelijk project eigent zich om uit te besteden met daaraan én een oplevertermijn én een duidelijk omschreven en afgebakende verwachting én bovenal een schadeclaim mochten zaken niet lopen zoals afgesproken; klip en klaar! En typisch van overheden om te kiezen voor simpele telefoons - zooo niet van deze tijd en zooo in de hand spelend van de corporate mobiele leveranciers die ze anders echt nergens meer kwijt kunnen!?!?! Wie denkt hiermee efficienter, doelmatiger en kostenbesparend te werken moet zich echt achter de oren krabben!!! M.i. staat achter de persoon die die heeft bedacht en georganiseerd een dikke ONGESCHIKT! achter de naam! En wat verwacht men van medewerkers dat ze ooit in de huidige tijd terecht komen en bemiddelbaar zijn voor de markt!?!?!? Laat me alsjeblieft niet lachen!!! Verwelkom deze tijd en zie die middelen toch niet als statussymbool maar als tool om te werken, zou een hele hoop schelen; zeker ook in kosten!
Joost
Typisch overheid
August Biels / gewezen ambtenaar
Er gaat wel meer mis in Deventer, zo te zien. Een inverstering in duizend ongebruikte toestellen van 150 euro levert op mijn (wat ouderwetse) rekenmasjientje toch echt een totaal van 150.000 euro op. Dus hoe je dat weet te reduceren tot 20.000 is mij een raadsel.



Maar ik heb dan ook geen voorlichting en communicatie gestudeerd.
ZoetZuutje / (+)
@Maarten-Jan Stuurman. Gun Bielsemans, Caroline en Tipex even hun prozac momentje. Er zijn veel belangrijkere onderwerpen ( zorg , inkomen duurzaamheid enz) waar je beter je tijd aan kan besteden. Neemt natuurlijk niet weg dat je verstandig met het belastinggeld om moet gaan. Succes
Ron de Jong / Burger
Ik vind het eigenlijk wel een goed plan wat helaas wat vertraging oploopt. Er wordt nogal wat gezeikt dat de overheid niet met z'n tijd meegaat. Denk eens aan de kostenbesparing straks met internet telefonie op die toestellen en social media communicatie. De telefooncentra zo aanpassen dat er plotseling een hele hoop internet telefoons bijkomen terwijl alle telefonie operationeel moet blijven, ligt ook zeer complex en gevoelig en moet uiterst voorzichtig gedaan worden. Elk klein foutje in de telefooncentrale kan leiden tot verschrikkelijke communicatieproblemen. Als het strak werkt dan hebben ze een prachtig 21e eeuws communicatiesysteem, waar de lokale overheid volledig meegaat in deze moderne tijd van onbegrende mobiele internet communicatiemogelijkheden! In mijn ogen hebben ze een compliment verdiend en het zal het wachten waard zijn en die toestellen lopen niet weg en worden straks gewoon in gebruik genomen door blije ambtenaren voor blije burgers!
Eddy van Veghel
Volledig eens met Ron de Jong. @BB: een erg schreeuwerige kop voor een genuanceerd artikel. Waarom dit nieuws is, is voor mij overigens een groot vraagteken. Er spelen wel belangrijke dingen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het artikel neigt naar sensatie. Het brengt de overheid en in dit geval, de gemeente Deventer, in een negatief daglicht. Ik vind dat je als reactie van BB de afweging moet maken of dit echt nodig en terecht is.
Bram Kuyper / ICT-er
Al dat automatiseren is niet per definitie zaligmakend c.q. kostenbesparend. Maar de ICT-bedrijven weten zich vaak goed te verkopen. Automatisering bij de Politie en Defensie is een enorm fiasco geworden en heeft ons zeker 2 miljard Euro belastinggeld gekost. Dat had beter aan zorg, onderwijs en de minder bedeelden kunnen worden besteed. Daar had de economie ook meer groei uit kunnen halen, dan via dat zinloze geautomatiseer waar slechts een kleine groep een dikke boterham aan heeft verdiend.
Advertentie